Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka



...pełny artykuł jest na 13 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Amaranthus w diecie diabetyka


Czy zioła i jadalne rośliny mogą wpływać na poziom stężenia cukru we krwi i być korzystne w terapii powikłań cukrzycy?


Zdaniem specjalistów, specyfiki pochodzenia roślinnego nie mają większego zastosowania w leczeniu cukrzycy. Znane są rośliny, jak liście czarnej jagody, ziele rutwicy lekarskiej, korzeń marchwi, bulwy słonecznika bulwiastego, nasiona amaranthusa, naowocnie fasoli zwykłej, które zawierają związki chemiczne tzw. glukokininy o lekkim działaniu przeciwcukrzycowym.

Jako ciekawostkę można podać, że np. rutwica lekarska zawiera związek galeinę (alkaloid guanidynowy), pokrewny wobec pochodnych dwu guanidynowych, które stanowią grupę leków przeciwcukrzycowych (np. lek metformina).

Efekty działania specyfików pochodzenia roślinnego nie mogą zmniejszyć dawek insuliny czy leków przeciwcukrzycowych, a jedynie wspomagają proces leczenia. Dostępna w aptekach mieszanka ziołowa Diabetosan, zawiera wymienione wyżej zioła. Lekarze zwykle akceptują ziołowe leczenie uzupełniające, zwłaszcza, gdy są to preparaty czy produkty dietetyczne w przypadku cukrzycy skojarzonej z otyłością lub hamują powikłania naczyniowe. Nie stosujmy jednak na własną rękę ziołowej terapii. Zapytajmy diabetologa czy możemy to robić.

...


...pełny artykuł jest na 13 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF