Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 12 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Antyoksydanty, rodniki i takie tam...


Sporo się o tym mówi, ale nasza wiedza na ten temat jest znikoma. Ktoś słyszał, że są w herbacie, ktoś że w owocach i warzywach, ale na czym tak naprawdę polega ich działanie, mamy blade pojęcie.


Większość przebadanych Polaków niezależnie od płci i wieku, słysząc określenia „przeciwutleniacze“ i „antyoksydanty“ nie wie, że według nauki, to jedno i to samo. Jedynie 15 proc. naszej populacji jest tego świadoma. Nie ma także istotnej statystycznie różnicy we wskazaniu konkretnego działania przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Odpowiednio 38 proc. i 52 proc. osób biorących udział w badaniu nie wiedziało, jakie to są za związki.

Nieliczni respondenci uważają, że są to substancje chemiczne o konkretnym działaniu przeciwdziałającym utlenianiu. Kobiety natomiast wskazywały najczęściej (7 proc.) na to, iż przeciwutleniacze są to substancje związane ze zdrowiem, urodą i kosmetykami. Obie odpowiedzi są poprawne.

A więc - czym są przeciwutleniacze?

Antyoksydanty to związki, które zapobiegają lub opóźniają proces utleniania wiązań chemicznych danej substancji. Dodatkowym warunkiem właściwego spełnienia funkcji przeciwutleniacza jest to, że antyoksydant musi być obecny w organizmie w stężeniu niższym niż substancja utleniana. A więc nie wolno bez ograniczeń zażywać suplementów diety w postaci kapsułek witaminowych lub produktów bogatych w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, gdyż możemy przedawkować. Istnieje wiele przeciwutleniaczy i występują one w różnych produktach.

Do najbardziej znanych należą:

...


...pełny artykuł jest na 12 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF