Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

SOKI, SYROPY, NEKTARY , NAPOJE


Aroniowy raj


Wielu składników ważnych dla organizmu możemy dostarczać wraz z pożywieniem. Naukowcy stwierdzili, że spożywanie dużej ilości owoców i warzyw może mieć wpływ na zmniejszenie zachorowalności na raka i choroby układu krążenia.


Zjadając świeże owoce, do organizmu dostaje się całość zawartych w nich związków chemicznych. Prawdą jest jednak, że niektóre owoce występują w Polsce tylko sezonowo. Dlatego też możemy je potem spożywać w postaci przerobionej na dżemy, wina, soki, likiery. Niektórzy twierdzą, że są one pozbawione wielu soli mineralnych i witamin, zgubionych w czasie obróbki termicznej i są małowartościowe. Badania naukowców tej opinii nie potwierdzają.

Jakie owoce jeść? Które z nich mają największą wartość odżywczą czy leczniczą? Odpowiedź na tak zadane pytania nie jest łatwa, chociaż w ostatnich latach zainteresowaniem naukowców, dietetyków i lekarzy cieszą się owoce aronii, żurawiny czy chociażby czarnych jagód i borówki amerykańskiej. Aronia doczekała się bardzo dokładnych badań, chociaż jeszcze pewnie coś w sobie kryje o czym naukowcy nie wiedzą. Wyniki badań aronii zaskoczyły nie tylko lekarzy. Okazało się, że jest to owoc ze wszech miar zalecany niemalże każdemu. O niezwykłym działaniu aronii pisaliśmy wielokrotnie ale skoro wrzesień to miesiąc, w którym możemy wypróbować ten owoc, przypomnijmy jeszcze raz:

  • Aronia obniża ciśnienie tętnicze i dlatego powinna być stałym składnikiem diety osób zagrożonych zawałem i udarem.
  • Zestaw związków obecnych w aronii działa odtruwająco, redukuje niektóre toksyny, z innymi tworzy nierozpuszczalne kompleksy usuwając je z organizmu.
  • Ekstrakty z czarnych jagód są skuteczne w przywracaniu sprawnej pamięci i poprawiają procesy uczenia się. Ma to olbrzymie znaczenie u osób z chorobą Alzheimera i Parkinsona.
  • Picie soku z aronii czy łykanie kapsułek z antocyjanami przed wyjazdem na urlop pozwala dłużej przebywać na słońcu i unikać oparzeń w pierwszych dniach.
  • Dieta bogata w produkty z aronii ma wpływ na zapewnienie dobrego widzenia nocnego i ostrości wzroku.

...


...pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF