Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




WYŻYWIENIE MOŻE BYĆ ZDROWE I SMACZNE


Restauracja w szpitalu


Wybierają spośród co najmniej kilku potraw to na co mają ochotę, ale zgodnie z zaleconą dietą, i tyle nakładają na talerze, ile chcą zjeść. W restauracji ?Fantazja? w Centrum Onkologii w Bydgoszczy są nawet kelnerzy ? pomagają tym mniej sprawnym.



Spożywanie posiłków w przestrzennej restauracji ?Fantazja?, w gronie rodziny i osób bliskich korzystnie wpływa na samopoczucie pacjentów, pozwala na chwilowe oderwanie się od atmosfery szpitalnego pokoju, zapewnia namiastkę normalnego życia.


Na korytarzach szpitalnych nie widać wózków z garnkami, talerzami, nie słychać brzęku naczyń, aluminiowych sztućców, nie unosi się zapach przywiezionych ze stołówki potraw – jak to powszechnie spotyka się w polskich lecznicach. Raczej nie ma okazji do obijania tymi wózkami tynku na narożnikach ścian. Do rzadkości należy widok na przyłóżkowych stolikach stojącej zastawy z resztkami jedzenia – jakże częsty w salach chorych w większości naszych szpitali.

Do „Fantazji” może wejść każdy

Pacjenci wystarczy, że zeskanują kod kreskowy z opaski na nadgarstku. Goście szpitalni muszą zapłacić przed wejściem – za obiad, też do wyboru, na zasadzie szwedzkiego stołu – 17 zł. Wszyscy żywią się w systemie all inclusive. I tak jest od dwóch lat. W zależności od posiłku czas korzystania z restauracji sięga od jednej do dwóch godzin. Łatwiej to pogodzić z zabiegami, z badaniami.

Oto jadłospis z jednego dnia (23 czerwca) trzech wybranych diet serwowanych w restauracji. Dieta podstawowa: śniadanie - zupa mleczna (ryż na mleku), pieczywo mieszane, masło, kawa mleczna, wędlina, ser topiony, pomidor oraz inne produkty do wyboru; obiad – rosół z makaronem, pieczeń z szynki w sosie, surówka z pory, ziemniaki, kompot oraz inne dania do wyboru; kolacja – pasztetowa, dżem, ogórek kiszony, pieczywo, masło, herbata, jogurt owocowy oraz inne produkty i dania do wyboru. Dieta łatwostrawna - wszystkie posiłki główne: śniadanie - ryż na mleku, pieczywo mieszane, masło, kawa z mlekiem, wędlina dietetyczna, ser topiony oraz inne produkty i potrawy do wyboru; obiad – zupa szpinakowa, gulasz wieprzowy (oraz do wyboru wszystkie inne potrawy gotowane lub duszone)), kalafior na parze, ziemniaki, marchew, kompot i inne potrawy do wyboru; można wypić kawę, spróbować ciasta drożdżowego lub zjeść inny deser; kolacja – wędlin drobiowa, twarożek grani, pieczywo mieszane, masło, herbata. Dieta cukrzycowa: śniadanie, obiad , kolacja - jak dieta łatwostrawna bez cukru, II śniadanie – suchary b/c, podwieczorek – kisiel b/c.

W trosce o pacjenta

- Terapie stosowane u pacjentów onkologicznych są specyficzne - zapewnia dr. n. med. Anna Koper, zastępca dyrektora ds. medycznych i pielęgniarstwa Centrum Onkologii w Bydgoszczy. – Często wiążą się z powikłaniami, typu zaburzenia smaku, wymioty, nudności, niedożywienie… Dlatego m.in. staraliśmy się stworzyć optymalne warunki pacjentom leczonym, przybywającym w naszym centrum, ze szczególnym uwzględnieniem tzw. terapii żywieniowej, w tym żywienia restauracyjnego.


...




... pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.