Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 21 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Z cukrzycą na talerzu


Odpowiednio skomponowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zarządzania taką chorobą jak cukrzyca. Jak się okazuje jest to jednak jeden z najtrudniejszych elementów zmiany stylu życia, z jakim muszą się zmierzyć diabetycy.




Badania przeprowadzone przez Koalicję na rzecz Walki z Cukrzycą potwierdzają, że dla osób z cukrzycą przestrzeganie diety jest znacznym problemem. Diabetycy z niechęcią przyjmują konieczność wprowadzenia ograniczeń żywieniowych, a w konsekwencji niewiele wiedzą o tym, jak powinna wyglądać prawidłowo dobrana dieta. Jeśli nawet mają taką wiedzę, to rzadko z niej korzystają i zdecydowanie bardziej wolą się „trochę poruszać” niż wprowadzać ograniczenia w jedzeniu. Niestety ograniczenia dietetyczne obowiązują osobę z cukrzyca przez całe życie, a złą dietą zawierającą dużo węglowodanów prostych można zniszczyć każdą, nawet najbardziej wyrafinowaną terapię cukrzycy.

Postanowiliśmy zmierzyć się z tym wyzwaniem i pomóc diabetykom odnaleźć się w „świecie zdrowego jedzenia”. Od lat w ramach Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą prowadzimy projekty edukacyjne dotyczące cukrzycy skierowane do szerokiej opinii publicznej, nauczycieli, czy osób z cukrzycą. Tym razem wzięliśmy na warsztat temat żywienia i uruchomiliśmy nową akcję społeczną „Menu dla diabetyka”.


...




... pełny artykuł jest na 21 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.