Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




STRONY Z PROMOCJĄ


Banany a cukrzyca


Banany rosną na wilgotnych nizinach w Azji, Afryce i Australii. Uprawiane są także w wielu krajach o ciepłym i wilgotnym klimacie, jak Ekwador, Brazylia, Kostaryka, Izrael, Filipiny, Kolumbia, Indie, Chiny. Znanych jest kilkaset odmian tej rośliny, ale uprawianych jest około 20.



Banany mają kolor żółty, jasnożółty, żółtozielony w zależności od stopnia dojrzałości. Bardzo dojrzałe owoce posiadają brązowe plamki na skórce. Znane są również czerwone banany, których smak jest słodszy i delikatniejszy niż żółtych.

Owoce mają wydłużony, walcowaty kształt i są lekko zakrzywione. Mają charakterystyczny smak i zapach. Osiągają długość ok. 20 cm. Średniej wielkości banan ze skórka waży ok. 200g.

Od wielu lat banany są dostępne na krajowym rynku przez cały rok. Najczęściej kupowane są dla dzieci, ale również w diecie osób dorosłych powinny pojawiać się prawie codziennie. Owoce te spożywa się na surowo, obrane ze skórki, jak również w innych formach ? suszone, pieczone, gotowane, marynowane. Doskonale łączą się z produktami mlecznymi (mleko, jogurt, maślanka). Można też użyć je do galaretek, dżemów lub powideł.

Banany charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i energetyczną. 100g części jadalnych banana (owoc bez skórki) dostarcza:

- energia ? 95 kcal

- białko roślinne ? 1,0g

- tłuszcze ? 0,3g

- węglowodany ogółem - 23,5g,w tym: sacharoza (ll,lg), skrobia (2,3g)

- błonnik pokarmowy ? 1,7g.

Owoce te są bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.

Wzmianki o leczniczych właściwościach bananów pojawiły się w fachowej literaturze medycznej dopiero w latach 30-tych dwudziestego wieku. Wtedy to zwrócono uwagę na fakt, iż proszek bananowy zmniejsza objawy choroby wrzodowej u zwierząt doświadczalnych. Późniejsze badania dowiodły, że banany sprzyjają zgrubieniu śluzówki żołądka (rozrost komórek), pobudzają wydzielanie śluzu tworzącego warstwę ochronna i tym samym osłabiają drażniące dzialanie kwasu solnego. Osoby mające problemy z chorobą wrzodową mogą w swojej diecie zastosować banany.


...




... pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.