Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 10 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




DIABETOLOGIA DLA KAŻDEGO


Jak funkcjonuje zdrowy organizm


Gdy chorujesz na cukrzycę musisz poznać jak funkcjonuje zdrowy organizm człowieka



Do trzech najważniejszych składników naszego pokarmu należą węglowodany (cukier), tłuszcz i białko.

Podczas jedzenia proces trawienia skrobi (cukru o długich łańcuchach) rozpoczyna się bezpośrednio w jamie ustnej, dzięki pomocy specjalnych enzymów (amylazy ślinowej).

Enzym zbudowany jest z białka, które przerywa wiązania chemiczne. Pokarm zgromadzony w żołądku zostaje wymieszany, a następnie rozłożony przez kwasy żołądkowe. Co pewien czas z żołądka do dwunastnicy przedostaje się pokarm małymi porcjami.

Proces trawienia

Gdy jedzenie dostanie się do jelita cienkiego ulega ono dalszemu rozkładowi dzięki enzymom trawiennym trzustki, co chwilowo wstrzymuje wytwarzanie żółci przez wątrobę. Gdy spożywasz cukier, (podobnie, gdy masz hipoglikemię) nie może on przedostać się do krwi zanim nie znajdzie się w jelicie cienkim.

Glukoza nie może zostać wchłonięta z błony śluzowej jamy ustnej ani też z żołądka. W związku z tym szybkość, z jaką następuje opróżnianie żołądka z porcji pokarmu będzie miała duży wpływ na prędkość przedostania się zjedzonego cukru do krwiobiegu, a tym samym podniesienia stężenia glukozy we krwi.

Węglowodany, które spożywamy, ulegają rozkładowi na cukry proste (monosacharydy): glukozę (dekstrozę, cukier gronowy), fruktozę i galaktozę.

Fruktoza musi wpierw w wątrobie ulec przemianie w glukozę zanim wpłynie to na poziom glikemii. Białka pokarmowe ulegają rozkładowi na aminokwasy, a tłuszcz na mikroskopijne pęcherzyki (chylomikrony złożone głównie z triglicerydów). Proste cukry i białka są absorbowane wprost do krwi. Natomiast pęcherzyki tłuszczu wchłaniane są przez układ limfatyczny i przedostają się do krwiobiegu przez naczynia limfatyczne.

Glukoza i glikogen


...




... pełny artykuł jest na 10 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.