Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




KUCHNIA DIABETYKA


Jod w diecie ? ryby mają głos


Jod jest niezbędnym mikroelementem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka, a jego niedobór wywiera istotny niekorzystny wpływ na zdrowie.



Jod jest pierwiastkiem koniecznym do wytwarzania hormonów tarczycy. Regulują one przemianę materii - spalanie tłuszczu i przemianę węglowodanów. Produkowana przez tarczycę tyroksyna pobudza wzrost i dojrzewanie poszczególnych komórek; korzystnie wpływa na proces widzenia, na układy: nerwowy, mięśniowy, krążenia; poprawia sprawność umysłową; wpływa na to, że mamy zdrową i ładną skórę.

Źródłem jodu jest żywność i woda pitna. Jeśli organizm otrzyma za mało jodu tarczyca nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilości hormonów. Powstają wówczas zaburzenia na tle niedoboru jodu.


...




... pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.