Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Przyrządzanie potraw dla diabetyków


Ułożenie posiłków dla diabetyków nie musi być trudne. Nie ma powodu, aby obawiać się żywienia osób z cukrzycą. Dieta osób chorych na cukrzycę powinna uwzględniać zasady właściwego, zbilansowanego żywienia, które obowiązują zarówno osoby zdrowe jak i chore.


Koalicja na rzecz Walki z Cukrzycą


Dodatkowe restrykcje dotyczą przede wszystkim ograniczenia cukrów prostych oraz tłuszczu nasyconego. Jadłospis diabetyka zawsze powinien być zindywidualizowany przede wszystkim w zależności od typu cukrzycy, zapotrzebowania energetycznego i sposobu leczenia, chorób współistniejących, aktywności fizycznej, preferencji smakowych, możliwości ekonomicznych.

Najbardziej restrykcyjne pod kątem eliminowania niektórych produktów są zalecenia dla osób z cukrzycą typu 2. leczonych jedynie dietą. Co prawda większe niebezpieczeństwo płynie z błędów dietetycznych popełnionych w cukrzycy typu 1. leczonej insuliną, jednak tu diabetycy mogą sobie pozwolić na odstępstwo od zdrowego żywienia pod warunkiem odpowiedniego podania insuliny.

Innymi słowy w przypadku cukrzycy typu 2. i cukrzycy typu 1. leczonych insuliną pewne odstępstwa od diety mogą być skompensowane wyższą dawką insuliny.

Diabetyk odpowiednio wcześnie musi wiedzieć ile WW (wymienniki węglowodanowe) i WBT spożyje, aby podać odpowiednią ilość insuliny. Choć takie postępowanie nie jest rekomendowane to w cukrzycy typu 1. zjedzenie tortu także jest dopuszczalne.

Diabetycy nie leczeni insuliną z cukrzycą typu 2. muszą kontrolować indeks glikemiczny i ilość węglowodanów w posiłku . Ułatwiają to WW (wymienniki węglowodanowe).

Dlatego też przy ustalaniu jadłospisów/ posiłków dla osób z cukrzycą, należy wziąć pod uwagę nie tylko dobową podaż energii, ale również indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny potraw (na podstawie tabel) i/lub dobową ilość wymienników węglowodanowych, wymienników białkowo tłuszczowych.





„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.