Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 5 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




CHOROBA WRZODOWA


Groźna, uciążliwa. Jest uleczalna


Choroba wrzodowa dotyczy zarówno żołądka jak i dwunastnicy. Gdyby żołądek był tylko magazynem pokarmu, nie byłoby problemu.



Proces trawienia

Trawienie to rozdrabnianie pokarmu, mechaniczne - poprzez ruchy żołądka, obróbka chemiczna - poprzez działanie kwasu solnego i enzymów, czyli substancji rozkładających to, co zjedliśmy na proste związki chemiczne. Nasz przewód pokarmowy to prawdziwe laboratorium chemiczne. Zarówno kwas solny jak i enzymy, produkowane są przez komórki wyściełające żołądek od środka. Ze względu na fakt, że kwas solny jest bardzo żrącą substancją, stanowi jeden z głównych czynników powstawania wrzodów. Jeden z naukowców badających te problemy powiedział nawet: „nie ma wrzodu bez kwasu“. Jak to się dzieje, że żołądek nie „strawi się” sam? Wnętrze żołądka pokryte jest specjalnym śluzem, który, jak emalia w garnku, chroni go przed działaniem kwasu solnego i enzymów. W śluzie tym zawartych jest wiele substancji ochronnych i neutralizujących. Bardzo ważne jest również prawidłowe ukrwienie żołądka, stąd w niektórych sytuacjach klinicznych, w których dochodzi do jego zaburzenia, mogą powstawać wrzody żołądka, dodatkowo komplikujące podstawową chorobę.

Co to jest wrzód

Wrzód to miejsce, gdzie na skutek osłabienia bariery ochronnej, żołądek lub dwunastnica uległy działaniu kwasu solnego i enzymów. Nie przypomina on tego, co popularnie, a niesłusznie nazywamy wrzodem na skórze.

Wrzód żołądka przypomina na przykład rozdrapaną ranę po ugryzieniu owada. Może on być bardzo duży - do kilku centymetrów. Nie leczony lub, co ważniejsze, leczony źle, może spowodować groźny dla życia krwotok lub przebić ścianę żołądka na wylot. Wtedy niezbędna jest interwencja chirurga.

Dlaczego więc jedni cierpią na chorobę wrzodową, a inni nie? Na pewno dużą rolę odgrywa tu skłonność dziedziczna. Najważniejszy jest jednak sposób życia oraz obecność pewnej bakterii, o której za chwilę. Powszechnie uważa się, że na wrzody chorują ludzie nerwowi, niespokojni i poddawani ciągłym stresom. Jest w tym wiele racji, gdyż sytuacje stresowe zwiększają wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Dodatkowo, palenie papierosów, często związane ze stresem, zwiększa niebezpieczeństwo powstania wrzodu.


...




... pełny artykuł jest na 5 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.