Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




KUCHNIA DIABETYKA


Prosto z grilla


Lato w pełni. To nieodłączny czas grillowania ? na działkach, w ogródkach, nad wodą. Grillowanie stało się bardzo modne, wypierając niemal zupełnie pieczenie kiełbasek nad ogniskiem. Czy wszyscy jednak wiemy jak przyrządzać potrawy? Jeśli będziemy to robić nieprawidłowo, mogą szkodzić naszemu zdrowiu.



Potrawy z grilla bardzo nam smakują. Są delikatne, aromatyczne, kruche, bez tłuszczu. I łatwo się je przyrządza w plenerze. Problem w tym, że do grillowanego mięsa przedostają się z dymu szkodliwe dla zdrowia substancje, które powstają w czasie spalania (tzw. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), w tym najbardziej rakotwórczy benzopiren, nadtlenki, wolne rodniki, aminy. Można jednak te szkodliwe czynniki zmniejszyć do ilości nie zagrażających zdrowiu, jak w produktach, które spożywamy na co dzień, chociażby w wędzonych kiełbasach, szynkach czy rybach. W jaki sposób?

Na czystym ruszcie i żarze

Ruszt przed użyciem powinien być dokładnie umyty. Spalony tłuszcz i resztki starych potraw, to źródło trujących substancji. Urządzenie nie powinno też być pokryte farbą, gdyż podczas całego procesu będą się wydzielały toksyczne substancje. Do palenia używamy wyłącznie specjalnego węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych, ponieważ w drewnie z drzew iglastych jest zbyt wiele żywic. Grillowanie zaczynamy dopiero wtedy, gdy węgiel (drewno) spali się całkowicie i powstanie żar. Palenisko powinno się żarzyć równomiernie. W czasie, gdy dorzucamy węgla, powinniśmy przerwać grillowanie (zdjąć potrawy z rusztu) do czasu aż znów się rozżarzy. Podpałki (w płynie, w kostkach) mają służyć tylko do rozpalenia, a potem, w czasie pieczenia, nie wolno ich dodawać (np. gdy żar przygasa), gdyż ich opary są bardzo toksyczne. Nie można też wkładać gazet, kartonów, dykty, malowanych czy lakierowanych obrzynków drewna, pozostałych np. po budowie czy remoncie domku. To wszystko podczas spalania wydziela szkodliwe substancje, może też zmieniać smak potraw.


...




... pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.