Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 13 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Kuchnia diabetyka


Co nas wzmacnia


Witaminy i mikroelementy są bardzo ważne dla wzmocnienia naszych organizmów, gdyż po zimie i wiośnie mamy ich największe niedobory.



Do niedawna uważano, że dla i zapewnienia procesów życiowych wystarczy zabezpieczenie organizmu w białka i wodę. Obecność witamin oraz ich rolę w przemianie materii zauważono dopiero kilkadziesiąt lat temu. Dziś znanych jest kilkadziesiąt witamin. Nie tylko można je wyizolować, ale także, w większości, syntetyzować, czyli wytwarzać sztucznie.

Dlaczego takie ważne

Witaminy to związki niezbędnie potrzebne dla wzrostu, rozwoju oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych naszego organizmu. Nie są one źródłem energii ani nie stanowią strukturalnych składników naszych tkanek. Ponieważ organizm nie umie ich wytwarzać, muszą być dostarczone z pożywieniem w gotowej postaci lub w formie prowitamin, które w procesie przemian metabolicznych uzyskują pełną aktywność biologiczną. Biorą udział w procesach utleniania i redukcji, uczestniczą w przyswajaniu węglowodanów, tłuszczy, przemianach aminokwasów, mając tym samym wpływ na wszystkie układy organizmu, w tym na układ hormonalny, nerwowy, odpornościowy i układ krążenia.

Nie za mało, nie za dużo


...




... pełny artykuł jest na 13 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.