Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




KUCHNIA DIABETYKA


Kwaśny jak żurawina


Jeszcze tylko starsze gospodynie pamiętają kosze czerwonej, dorodnej żurawiny sprzedawane tuż przed Świętami Bożego Narodzenia. Ze zbieranych, często spod śniegu, owoców (mają lepszy smak) przyrządzały wigilijny kisiel, a sos żurawinowy podawały do świątecznego indyka.



Dziś te kwaśne i cierpkie jagody leśne, rosnące dziko na bagnach i torfowiskach, są prawdziwym rarytasem kulinarnym i leczniczym. Wyszukana przystawka podawana w lepszych restauracjach oraz poszukiwanym naturalnym lekiem na wiele chorób.

Medycyna ludowa od wieków ceniła żurawinę za jej moc leczniczą. Dopiero współczesna farmakologia poznała jej skład chemiczny, ale nie do końca. Wiadomo, że żurawina jest silnym utleniaczem, zawiera liczne witaminy, a także sole jodu, żelazo oraz kwasy: jabłkowy, cytrynowy, benzoenowy i chino wy. Jest prawdziwą „naturalną pigułką” stosowaną w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Chorzy cenią żurawinę, ponieważ ułatwia trawienie, wspomaga pracę trzustki (ważne dla diabetyków!), obniża poziom ciśnienia krwi oraz poziom cholesterolu, zapobiegając chorobom układu krążenia. Jej owoce potrafią zwalczać grzybice i bakterie, chronić organizm przed szkodliwym wpływem tzw. wolnych rodników, wzmocnić odporność.


...




... pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.