Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




PRZYPRAWY KUCHENNE


Oregano z wanilią


W przyprawach gustujemy od tysięcy lat, bowiem sprawiają, że nasze pożywienie jest smaczniejsze. Wzmianki o nich można znaleźć w pisanych tekstach wedyjskich i przekazach pradawnej tradycji ustnej.




Ojednej z najstarszych przypraw, cynamonie, wspomina zarówno Stary Testament, jak i egipskie papirusy. Kiedy w 408 roku naszej ery, wódz Gotów oblegał Rzym, domagał się okupu złożonego z pięciu tysięcy funtów złota i trzech tysięcy funtów pieprzu. Tego rodzaju przykłady można mnożyć. Perspektywa zdobycia nieograniczonego dostępu do egzotycznych korzeni stała się jedną z przyczyn, dla której śmiałkowie, tacy jak Marco Polo, Vasco da Gama, Magellan czy wreszcie Krzysztof Kolumb, podejmowali niezwykle ryzykowne morskie podróże.

Kilka lat temu Jenifer Billing i Paul Herman z Uniwersytetu Cornella zasugerowali, że nasze upodobania do przypraw można tłumaczyć ich specyficznymi właściwościami. Ich zdaniem, obfite doprawianie pożywienia zapobiega rozwojowi toksycznych mikroorganizmów, które zawsze stanowiły bardzo poważne zagrożenie zdrowotne.

Nawet dziś, zatrucia pokarmowe wciąż stwarzają duże ryzyko. Rocznie na świecie zatruciom ulega osiemdziesiąt milionów osób, a co dziesiątą z nich stanowią Amerykanie, dbający przecież o jakość żywności. Choć nie dysponujemy żadnymi wiarygodnymi danymi, to możemy się domyślać, że powodowane zatruciami pokarmowymi choroby musiały być niegdyś zmorą codzienności. A zatem przyprawianie produktów żywnościowych i ich solenie mogło w istotny sposób sprzyjać konserwacji , co w dobie braku lodówek i zamrażarek miało samo w sobie nieocenioną wartość.

Właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze


...




... pełny artykuł jest na 22 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.