Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Omega-3 zapobiega zaburzeniom pracy serca



Pismo „Circulation“ poinformowało o kolejnych korzyściach zdrowotnych wynikających z jedzenia ryb. Tym razem u kobiet chorych na cukrzycę.

Cukrzyca niesie ze sobą niebezpieczeństwo choroby wieńcowej, a co za tym idzie, zwiększa prawdopodobieństwo chorób serca. Wystarczy jednak raz w miesiącu spożywać posiłki rybne, aby to ryzyko zmniejszyć o 30 proc. Ryzyko wystąpienia chorób serca zmniejsza się ponad 60 proc, jeżeli dieta rybna będzie codzienna. Do takich wniosków doszedł profesor żywienia i epidemiologii w Harvard School of Public Health w Bostonie, badając w tym celu ponad 5 tys. kobiet chorych na cukrzycę.

Ryby mają kwasy tzw. omega-3. To właśnie one zapobiegają zaburzeniom pracy serca, obniżają poziom trójglicerydów we krwi, poprawiając funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co z kolei zapobiega zakrzepom. Dlatego American Heart Asssociation poleca dietę rybną dwa razy w tygodniu oraz rybi tłuszcz w kapsułkach, zawierających profilaktycznie działające kwasy tłuszczowe omega-3.



(pap)




„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.