Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 18 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




KLIKNIJ , PRZECZYTAJ, DOWIEDZ SIĘ


W sieci o cukrzycy





Dieta, która obniży poziom cukru we krwi

Zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi (tzw. hiperglikemia) bywa wynikiem zaburzeń gospodarki węglowodanowej lub źle leczonej cukrzycy. Jego objawami mogą być m.in. senność, zwiększone pragnienie i nieprawidłowa praca serca. Poziom cukru można unormować domowymi sposobami lub za pomocą podawanej insuliny.

W diecie osób, które chcą obniżyć poziom cukru we krwi, powinno znajdować się pełnoziarniste pieczywo oraz makarony, a także kasze i otręby. Zawierają one witaminy z grupy B, które ułatwiają przemianę glukozy w energię.

Warto również jeść dużo świeżych warzyw, które zawierają błonnik. Sprawia on, że cukry są trawione dłużej, a poziom glukozy we krwi wzrasta po posiłku stopniowo, a nie gwałtownie. Szczególnie zalecane są warzywa, takie jak: cykoria, kapusta, ogórki, cukinia, pomidory, seler, szczaw, brokuły, cebula oraz zielona papryka. Należy też wypijać ok. 2 litrów wody dziennie. Żeby utrzymać optymalny poziom cukru we krwi, należy unikać potraw o wysokim indeksie glikemicznym, np. kukurydzy i produktów z mąki kukurydzianej, a także płatków kukurydzianych, białej mąki (i pieczywa, które jest z niej upieczone), chipsów, smażonych ziemniaków, soków owocowych i słodzonych napojów. Wysoki indeks glikemiczny mają również czerwone warzywa po obróbce termicznej – zwłaszcza marchewka i buraki.

Czytaj więcej na www.cukrzyca-vademecum.pl

Cukrzyca skraca życie prawie o 10 lat

Cukrzyca skraca życie o 10 lat, jak wynika z najnowszych wyników badań. W momencie rozpoznania cukrzycy u 50 procent chorych zdiagnozowano wzrost śmiertelności. Prawie 75 procent chorych na cukrzycę ginie z powodu powikłań naczyniowo-sercowych.

Nowe badania przeprowadzone wśród ponad pół miliona Chińczyków pokazują, że cukrzyca w wieku średnim skraca życie średnio o 9 lat w porównaniu do osób bez tej choroby. Liczba ta wzrosła do dziesięciu lat dla chorych mieszkających na obszarach wiejskich. Ryzyko zachorowania na cukrzycę znacznie zwiększa się wraz z wiekiem, dotyczy to szczególnie cukrzycy typu 2., która charakterystyczna jest dla osób starszych. Cukrzyca typu 2. jest groźna przede wszystkim z powodu poważnych powikłań, jakie ze sobą niesie. Wśród nich jest zawał serca, udar mózgu, niewydolność nerek, przewlekła choroba wątroby, trzustki i piersi.

Czytaj więcej na www.cukrzyca-vademecum.pl

Co zamiast cukru?


...




... pełny artykuł jest na 18 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.