Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 29 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO


Wiosenny talerz diabetyka




Zupa jarzynowa

4 porcje po 400 g

Składniki:

  • 150 g białej kapusty
  • 250 g ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 średni por
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 puszka groszku
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego - 50 g
  • 2 kostki bulionowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować; marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, por pokroić w krążki, ziemniaki w kostkę. Do 1,5 litra wody włożyć warzywa i gotować do miękkości. Następnie wrzucić kostki bulionowe, rozmieszany z wodą koncentrat pomidorowy, posolić, popieprzyć podgotować kilka minut. Na talerzu posypać siekaną zieleninę. Jeśli lubimy rzadszą zupę – używamy więcej wody.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kalorie - 98, białka - 4 g,
  • tłuszcze - 0,4 g, węglowodany - 25 g.

Ptysie z nadzieniem owocowo-jogurtowym


...




... pełny artykuł jest na 29 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.