Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Duża kawa oddala ryzyko


Kawosze są mniej zagrożeni cukrzycą typu 2. Co prawda zdrowy tryb życia, aktywność fizyczna, właściwie odżywianie na pewno bardziej oddalają ryzyko zachorowania, ale kawa może zwiększać wrażliwość organizmu na insulinę.



Uczeni amerykańscy i fińscy od lat badają m.in. wpływ picia kawy na ludzkie zdrowie, w tym na cukrzycę. Jedną z przyczyn cukrzycy typu 2. jest zmniejszenie wytwarzania i wydzielania insuliny przez komórki beta trzustki; druga grupa powodów wynika z insulinooporności. Naukowcy podejrzewają, że picie kawy zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Obniża tym samym stężenie glukozy we krwi.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles najnowszymi badaniami - którymi kierował Simin Liu, a także lekarze i uczeni z Brigham and Women’s Hospital oraz Uniwersytetu Harvarda w Bostonie - objęli nimi 359 kobiet z nowo wykrytą cukrzycą i monitorowali tak samo liczną grupę rekontrolną rówieśniczek zdrowych, dobranych nie tylko pod względem wieku, ale też i rasy. Pacjentki wyselekcjonowano spośród 40 tys. pań. Stan zdrowia pacjentek z obu tych grup monitorowano przez 10 lat.

Z badań wynika, iż kobiety pijące dziennie 4 filiżanki kawy z kofeiną były o ok. 50 proc. mniej narażone na cukrzycę niż te, które nie piły jej wcale.

Dobroczynny wpływ kawy w profilaktyce cukrzycy potwierdzili również naukowcy z Fińskiego Narodowego Instytutu Zdrowia w Helsinkach. Wyniki badań zaprezentowali w „Journal of the American Medical Association”.

Na przestrzeni 12 lat obserwowali kondycję zdrowotną 7655 pań oraz 6974 panów. W początkowej fazie monitoringu nikt z nich nie miał cukrzycy, a także choroby niedokrwiennej serca, nikt nie przeszedł udaru. Wraz z upływem czasu przybywało wśród tych osób diabetyków; ostatecznie cukrzyca typu 2. pojawiła się u 381 osób.

Analiza dostępnych danych wykazała, że ryzyko cukrzycy malało wraz ze wzrostem wypijanej systematycznie kawy. Widać to było szczególnie wyraźnie u kobiet. Panowie i panie, którzy pili co najmniej 10 filiżanek kawy dziennie mieli aż od 55 do 79 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę nie wymagającą wstrzyknięć insuliny.

Jeszcze za wcześnie, aby odpowiedzieć sobie na pytanie: w jaki sposób kawa opóźnia zachorowanie na cukrzycę – obecnie Amerykanie zdają się być bliżej odpowiedzi na nie. Wydaje się, że jeden ze składników może mieć korzystny wpływ na przemianę materii i zmniejszanie insulinooporności.



(k-i)




„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.