Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 21 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Morwa Biała - jak działa



Konwencjonalna medycyna wykazuje zaufanie do ekstraktów roślinnych, bogatych w substancje aktywne, dla leczenia i profilaktyki różnych chorób. Leki otrzymane z naturalnych źródeł są uważane za mniej toksyczne i wolne od działań niepożądanych, w porównaniu z lekami syntetycznymi. Rodzina morwy obejmuje ponad 150 gatunków, wśród których morwa biała jest gatunkiem dominującym. Jest drzewem średnich rozmiarów, wysokości ok. 30 m i średnicy 1,8 m. Zasięg występowania obejmuje Eurazję, Afrykę, obie Ameryki w obszarze którego przedział zmienności klimatycznej obejmuje z jednej strony obszary tropikalne, z drugiej – tereny na wysokości 3300 m położone w Himalajach. Według zapisów morwa biała jest szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej od r. 659 n.e. Morwa biała jest charakteryzowana jako roślinny surowiec o właściwościach neuroprotekcyjnych, łagodzący podrażnienia skóry, antyoksydacyjny, przeciwglikemiczny, przeciwbakteryjny, przeciwnadciśnieniowy oraz przeciwlipidemiczny.

Właściwości przeciwglikemiczne morwy białej.

Różne części morwy, takie jak korzenie i kora były używane w leczeniu cukrzycy w medycynie konwencjonalnej. Liście morwy białej są używane w Tajlandii jako składniki napojów i właśnie im przypisuje się właściwości poprawy zdrowia u diabetyków. 1-Deoxynojirimycyna (1-DNJ) inaczej zwana moranoliną, według niektórych klasyfikacji aminocukier izolowany z liści i korzeni morwy, ma znaczącą aktywność w zakresie inhibitowania alfaglukozydazy. Badania na ludziach z 2007 r. oraz późniejsze wykazały, że spożywanie ekstraktu z morwy w ilości 0,8-1,2 g jednorazowo, wzbogaconego 1-DNJ w ilości 12-18 mg, znacząco zmniejsza wzrost glukozy poposiłkowej, przyspiesza wydzielanie insuliny, ogranicza jej niezbędną ilość oraz ogranicza glikogenolizę glikogenu wątrobowego. Wyniki badań naukowych wspierają użycie liści morwy białej w długoterminowej profilaktyce antyhiperglikemicznej oraz antyglikacyjnej. Morwa ogranicza absorpcję glukozy do krwi w przeliczeniu na jednostkę czasu. Kolejne badania morwy białej mogą w pełni ujawnić jej przeciwhiperglikemiczny potencjał.

Podsumowanie.


...




... pełny artykuł jest na 21 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.