Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 17 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




ABC PIELĘGNACJI JAMY USTNEJ


Halitosis - przykry zapach


Coraz większą wagę przywiązujemy do estetyki wyglądu, jak również do świeżego oddechu. Są jednak osoby, które mimo starannej higieny jamy ustnej uskarżają się na nieprzyjemny zapach z ust. Objaw ten określa się jako halitosis, bad breath.




Przyczyny halitosis

Najczęściej, bo aż w 87% przypadków, przyczyny należy szukać w jamie ustnej, a pomocy w usunięciu objawu u stomatologa. Rzadziej halitosis powodują choroby otolaryngologiczne (przewlekle zapalenie migdałków i zatok obocznych nosa), dróg oddechowych (ropnie gardła, nosa i płuc), przewodu pokarmowego (ostry nieżyt żołądka, choroba wrzodowa żołądka, zespół złego wchłaniania, nowotwory żołądka, choroby przełyku). Inne schorzenia to: niewyrównana cukrzyca z ketozą (acetonem w moczu; zapach kwaśnych jabłek czy acetonu), niewydolność wątroby i nerek (zapach amoniaku), choroby genetyczne - trimetyloaminuria (rybi zapach).

W zależności od źródła pochodzenia zapachu, mówi się o: halitosis pierwotnym (zapach pochodzi z języka), halitosis wtórnym (z jamy ustnej i gardła).

Źródłem przykrego zapachu w jamie ustnej mogą być: ubytki próchnicowe, zęby zgorzelinowe, zapalnie dziąseł i przyzębia, grzybica jamy ustnej, nalot na tylnej części grzbietowej strony języka, owrzodzenia czy guzy występujące w tej okolicy, a także porowate protezy akrylowe.

Oczywista jest zależność między higieną jamy ustnej, a halitosis. Za produkcję związków zapachowych odpowiedzialne są bakterie beztlenowe bytujące w jamie ustnej - szczególnie w jej chorobowo zmienionych rejonach np. kieszonkach dziąsłowych, ubytkach próchnicowych. Jednym z produktów metabolizmu tych drobnoustrojów są lotne związki siarki (siarkowodór, siarczek dimetylu, merkaptan metylu). Obok nich przykrą woń z ust wywołuje też kadaweryna - produkt bakteryjnego rozpadu mięsa i ryb.

Leczenie halitosis


...




... pełny artykuł jest na 17 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.