Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 29 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Zaburzenia smaku


Zaburzenia smaku towarzyszące cukrzycy są dobrze znane, najwyraźniej zresztą uwidaczniają się one w przypadku odczuwania smaku słodkiego. Choć znane są od dawna, istoty tego faktu dotychczas jednoznacznie nie wyjaśniono.



Wydaje się jednak pewnym, że to angiopatia cukrzycowa może wpływać na upośledzenie zmysłu smaku.

Niektórzy badacze uważają, że za brak smaku w cukrzycy odpowiedzialna jest wysoka glikemia, znajdując korelację między poziomem cukru we krwi a progiem smaku dla smaku słodkiego. Dobrze wiadomo natomiast, że powodzenie leczenia cukrzycy w dużym stopniu uzależnione jest od reżimu dietetycznego, w czym zmysł smaku odgrywa znaczącą rolę.

Znane są liczne metody, które pozwalają na zbadanie i zapisanie tzw. progu smaku. Są to badania zwane gustometrią, a przy pomocy urządzeń elektrycznych - elektrogustometrią, określające elektryczny próg smaku.


...




... pełny artykuł jest na 29 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.