Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Masaż mięśni pośladkowych


Jednym z miejsc, w które diabetycy wykonują wkłucia insuliny są pośladki, dlatego w tych miejscach powstają zrosty. Zajmiemy się masażem mięśni pośladkowych, aby zapobiegać powstawaniu lub zmniejszeniu już istniejących zrostów. Jeśli osoba masowana ma bolesne zrosty musimy zmniejszyć siłę wykonania rozcierania i ugniatania, a czasami należy wykonać na początek tylko głaskanie. Masaż wykonujemy „w leżeniu na brzuchu“ (ręce wzdłuż ciała, głowa leży na boku). Osoba masująca najpierw wykonuje masaż z jednej strony, po czym przechodzi na drugą stronę. Masaż pośladków wykonujemy od kości krzyżowej i od szpary pośladkowej w kierunku kości udowej.


Głaskanie pośladka


Głaskanie pośladka


Pasma masażu pośladka


Ugniatanie pośladka


Oklepywanie pośladka


Jak zawsze rozpoczynamy głaskanim całą powierzchnią dłoni obu rąk.

Rozcieranie wykonujemy opuszkami palców obu rąk ruchami okrężnymi pasmo po paśmie

GŁASKANIE

Ugniatanie pasmo po paśmie ruchem szczypczykowym jednocześnie obiema rękami.

GŁASKANIE

Oklepywanie wykonujemy na całej powierzchni pośladkowej ruchem miotełkowym lub łyżeczkowym.

Kończymy głaskaniem takim jak na początku.

Życzę powodzenia i bezbolesnego masażu.



Asia Atlak




„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.