Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 26 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO


Warzywa jesieni - cukinia z wody, dynia w sosie


Cukinia jest bardzo popularnym warzywem we Włoszech i Francji. U nas w Polsce zdobywa popularność od kilkunastu lat. Podstawowy skład chemiczny cukini zbliżony jest do składu dyniowatych, choć ich odmiany różnią się w pewnym zakresie składników.




100 g miąższu różnych odmian dyni zawiera 5-10 g suchej substancji (95-90 proc. wody), którą w głównej mierze stanowią węglowodany (4-8 g) a w tym cukry (3 g - patison, poniżej 7 g - dynia olbrzymia) oraz błonnik (poniżej 3 g). Wielkim bogactwem różnych odmian dyni jest wysoka na ogół zawartość B-karotenu (prowitamina A) - karotenoidu o najwyższej aktywności biologicznej (dynia olbrzymia - 2974 mg, kabaczek - 625 mg, patison - tylko 40 mg). Jako bogate źródło prowitaminy A - dynia jest uznanym i stosowanym, szczególnie w Polsce, składnikiem odżywek dla dzieci (wieloowocowe przeciery i soki „Bobo-Frut“). Poza tym dynie są umiarkowanym źródłem witamin z grupy B oraz podstawowych składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz wapnia. Wszystkie gatunki i odmiany dyni wskazują właściwość obniżania ciśnienia tętniczego.


...




... pełny artykuł jest na 26 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.