Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 27 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO


Wymienniki i kalorie


Pożywienie chorych na cukrzycę powinno składać się z różnych, umiejętnie dobranych produktów, w odpowiednich proporcjach. Musi być lekkostrawne, urozmaicone, smaczne. Diabetyk powinien jeść co 2-3 godziny, o stałych porach, zachowując pożądany umiar.



Chorzy na cukrzycę powinni jeść codziennie około pół kilograma owoców – najlepiej w kilku porcjach. Zjedzenie jednorazowo większej ilości owoców podnosi poziom glukozy we krwi.


Dieta - zarówno dla osób z cukrzycą typu 1., jak i typu 2. - to po insulinie i tabletkach najistotniejszy czynnik procesu leczenia. Czy jest ona różna dla obu postaci choroby?

W jednym i drugim przypadku konieczne jest ograniczenie spożycia cukrów prostych i tłuszczu zwierzęcego. Aby do tego doprowadzić w diecie diabetyka najpierw należy przestrzegać podstawowych proporcji.

Pamiętajmy o proporcjach

I tak: w całodziennym zapotrzebowaniu kalorycznym 55 do 60% kalorii powinno pochodzić z węglowodanów, 30 procent z tłuszczów oraz od 12 do 15 procent z białka. Połowa dziennego zapotrzebowania białka powinna pochodzić z mięsa, ryb i nabiału, a druga połowa z produktów roślinnych.

Bardzo wskazane jest także stosowanie zamiast mięsa wieprzowego lub wołowego - ryb. Poza pełnowartościowym białkiem zawierają one łatwo przyswajalny tłuszcz zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Warzywa dostarczają dużo błonnika. Najmniej wymienników węglowodanowych zawierają: cykoria, kalafiory, kiszona kapusta, ogórki, sałata, szpinak, pomidory. Nieco więcej – buraki, cebula, kapusta, marchew, papryka, pory. W surówkach i sałatkach należy łączyć różne warzywa, dodając niewielką ilość oleju słonecznikowego, sojowego lub jogurtu naturalnego.

Dodatkowe objaśnienie należy się także tłuszczom. W tych 30 procentach - 10 procent to tłuszcze zwierzęce, które spożywamy jako tłuszcze ukryte w mięsie i wędlinach. Pozostałe 20 procent tłuszczów to te, których wolno nam używać do przygotowania posiłków. Oczywiście, że mogą to być tylko tłuszcze roślinne, przy czym połowa z nich to powinny być tłuszcze zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe, na przykład olej sojowy i słonecznikowy, a połowa tłuszcze zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe, np. z oliwek.

Takie proporcje obowiązują wszystkich chorych na cukrzycę bez względu na postać choroby i sposób jej leczenia. Różnić się te diety mogą tylko ilością kalorii i wymienników.

Decyduje waga ciała


...




... pełny artykuł jest na 27 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.