Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Wyprzenia bakteryjne


Wyprzenie bakteryjne jest zapaleniem fałdów skórnych, charakteryzującym się wyraźnym odgraniczeniem zmian chorobowych od otoczenia. Spowodowane jest ono ostrym zakażeniem bakteryjnym, paciorkowcowo-gronkowcowym.


Do czynników predysponujących do rozwoju choroby należą: cukrzyca, otyłość, nadmierna potliwość, nietrzymanie moczu i stolca oraz zaniedbania higieniczne. Nadmierna wilgotność i powierzchowna maceracja naskórka sprzyjają infekcji bakteryjnej.

Wskutek ocierania się o siebie przylegających fałdów skóry, tarcia odzieży czy mechanicznego drażnienia przy myciu dochodzi do rozwoju ognisk wyprzeniowych, które nie uległy jeszcze zakażeniu bakteryjnemu. Jest to tak zwane wyprzenie zwykłe lub mechaniczne, różniące się od ognisk wyprzenia bakteryjnego mniej wyraźnym zaczerwienieniem skóry i nieostrym odgraniczeniem zmian od otoczenia.

W przypadku wyprzenia bakteryjnego umiejscowienie zmian może dotyczyć wszystkich fałdów i zgięć stawowych. Najczęściej jednak zmiany skórne zlokalizowane są w fałdach pachwinowych, pachwowych, międzypośladkowych i podsutkowych u kobiet. Zmiany mają postać wyraźnie odgraniczonego rumienia, a stan zapalny jest najbardziej nasilony w głębi fałdu. Występują również objawy maceracji naskórka i może dochodzić do powstania popękań i nadżerek.

Dolegliwości subiektywne są na ogół niewielkie. Chorzy skarżą się na pieczenie, ból i rozmaicie nasilony świąd.





„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.