Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 31 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Przepisy na ciasta


Aromatyczne ciasto orzechowe z jabłkiem (12 porcji)

Składniki: - 550 g jabłek (najlepiej odmiany reneta) - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (drobno zmielonej) - 190 g mleka migdałowego niesłodzonego - 150 g erytrytolu - 50 g oleju rzepakowego - 50 g orzechów włoskich - 50 g orzechów laskowych - 30 g migdałów łuskanych - 10 g otrąb pszennych - duże jajko - 2 łyżeczki cynamonu - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - masło i otręby do formy.

  1. Formę o wymiarach około 30 x 12 cm wysmaruj masłem i wysyp otrębami.
  2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  3. Orzechy drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze.
  4. Rozłóż jabłka i orzechy na desce do krojenia, oprósz połową cynamonu i otrębami.
  5. Do dużej miski wbij jajko, rozkłóć je widelcem z olejem i mlekiem migdałowym.
  6. Mąkę przesiej z sodą, proszkiem i resztą cynamonu do mniejszego naczynia. Dodaj erytrytol i zamieszaj.
  7. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj łyżką, pod koniec dodając stopniowo orzechy i jabłka.
  8. Wlej ciasto do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  9. Piec 55-70 minut (ciasto powinno się zrumienić i odejść od brzegów). Na koniec sprawdź patyczkiem czy jest upieczone. Nie piecz ciasta na górnym poziomie piekarnika, bo może się przypalić.
  10. Po upieczeniu zostaw na 5-8 minut, żeby „odpoczęło”, następnie ostrożnie wyjmij z formy i studź na kratce.

Wskazówka: Najlepiej użyć miękkich, dojrzałych jabłek. Ciasto jest wilgotne. Jeśli dodasz soczyste jabłka, może być potrzebne wydłużenie czasu pieczenia.

1 porcja 95 g to 177 kcal, 1,7 WW, 1,08 WBT, 1 g NKT, 3,2 g błonnika.

Sernik owocowy (10 porcji)


...




... pełny artykuł jest na 31 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.