Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Trawienie i stolce


Prawidłowe trawienie związane jest z regularnym oddawaniem stolca. Jednak pojęcie „prawidłowe“ zmienia się od standardów jak się odżywiamy. 70 proc. osób oddaje stolec raz dziennie. Normą mogą być nawet trzy wypróżnienia dziennie. Jeśli wizyta w toalecie jest rzadsza niż dwa razy w tygodniu, mówimy wówczas o zaparciu.

Przyczyny mogą być różne: nieprawidłowe odżywianie, brak ruchu, działanie uboczne leków, schorzenia jelit. Stolec człowieka zwykle jest brązowy i miękki, jego zmiany mogą być oznaką choroby i trzeba wówczas pójść do lekarza.

  • wodnisty, zielonakowożółty lub ciemny
  • twardy – zespół jelita drażliwego, zapalenie przewodu pokarmowego
  • szary, gliniasty – zaburzenia trzustki, kamienica pęcherzyka żółciowego
  • czarny, smolisty – wrzody żołądka lub dwunastnicy (ciemny kolor jest spowodowany obecnością krwi)
  • domieszka krwi i śluzu – hemoroidy, polipy jelit, zapalenie jelita grubego. Lekkie wzdęcie, uczucie próżności lub zaparcia, które szybko ustępują bez innych objawów nie muszą być powodem do niepokoju. Jednak mogą być zapowiedzią stanu zapalnego przewodu pokarmowego, zwłaszcza u osób starszych.




„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.