Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 0 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




KLIKNIJ, PRZECZYTAJ, DOWIEDZ SIĘ


W sieci o cukrzycy




Jak uniknąć cukrzycy? Trzeba sięgnąć po oliwę z oliwek

Od dawna oliwa z oliwek święci triumfy jako najlepszy tłuszcz do celów kulinarnych - najkorzystniej działa na nasz organizm. Teraz do obszernej listy profitów można dopisać ochronę przed cukrzycą typu 2.

Jak uniknąć cukrzycy? Trzeba sięgnąć po oliwę z oliwek. Jeśli w kuchni zamiast innego oleju zaczniesz używać oliwy z oliwek, masz większe szanse na uniknięcie cukrzycy typu 2, twierdzą naukowcy z Virginia Tech w Blacksburg. Oliwa zawiera substancję, która pomaga organizmowi w wydzielaniu większej ilości insuliny.

W nowym badaniu przeanalizowao działanie znajdującego się w oliwie z oliwek związku o nazwie oleuropeina. Naukowcy odkryli, że substancja ta pomaga organizmowi wytwarzać więcej insuliny, która z kolei reguluje metabolizm i umożliwia komórkom wykorzystanie cukru jako „paliwa“ wyzwalającego energię, co zmniejsza prawdopodobieństwo przybierania na wadze.

(www.cukrzyca-vademecum.pl)

Cukrzyca ciążowa – czy jest się czym martwić?

Objawy cukrzycy ciążowej pojawiają się zwykle między 24. a 28. tygodniem ciąży, zaliczamy do nich zwiększone pragnienie, senność i uczucie zmęczenia i konieczność częstego oddawania moczu. Cukrzyca ciążowa u wielu kobiet wzbudza strach, ponieważ może wpłynąć na zdrowie mamy i dziecka. Czy jest się czego obawiać? Cukrzyca ciążowa (ang. Gestational Diabetes Mellitus – GDM) to zaburzenie gospodarki węglowodanowej, które pojawia się u kobiet niemających do momentu ciąży problemów z cukrem we krwi. Przyczyną jest działanie hormonów ciążowych, które obciążają komórki beta trzustki produkujące insulinę. Wówczas po posiłkach stężenie glukozy we krwi się zwiększa, co może wywoływać przykre objawy, a nawet mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Dobra wiadomość dla przyszłych mam jest taka, że cukrzyca występuje u 3-6% wszystkich ciężarnych kobiet, a tylko u 30% powtarza się przy kolejnej ciąży. Przeważnie pierwsze objawy pojawiają się w piątym lub szóstym miesiącu ciąży, a po porodzie cukrzyca zwykle mija. Jednak u 45% kobiet cukrzyca w ciąży może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. w okresie do 15 lat po rozwiązaniu.

(www.poranny.pl)

Przełom dla chorych na cukrzycę



...




... pełny artykuł jest na 0 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.