Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 30 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




KUCHNIA DIABETYKA


Gotuj zdrowo


Zalecany w cukrzycy sposób żywienia nie różni się znacznie od żywienia ludzi zdrowych. Myślę tu jednak o żywieniu prawidłowym, proponowanym przez lekarzy i żywieniowców i zmniejszającym ryzyko wielu chorób.





W myśl tych zaleceń wszyscy powinni zważać na to co, ile i kiedy jedzą, a diabetycy przestrzegać tego bardziej. Przyrządzając zaś potrawy muszą szczególnie uważać na tłuszcz - wybierać surowce chude, rezygnować lub bardzo graniczać dodatek tłuszczów kuchennych, a jeśli je stosować, to zadbać o ich właściwy dobór. A przecież te same zalecenia odnoszą się do ludzi zdrowych. Gdyby zechcieli ich tylko częściej przestrzegać to mniej byłoby osób otyłych, w przyszłości z cukrzycą, z chorobami układu sercowonaczyniowego i innymi, powstałymi na tle wadliwego żywienia. Dlatego „cukrzycowy sposób żywienia“ proponuję całym rodzinom. Dla ich zdrowia - teraz i w przyszłości!

Zdrowo to znaczy chudo

Czy chudo może być jednocześnie smacznie? Oczywiście, że tak. Trzeba tylko nowych pomysłów. Odpowiednio dobrane przyprawy, dodatki takie jak pieczarki, warzywa, owoce, odrobina wina lub piwa nadają potrawom oryginalny smak i zapach. Na pewno jest on inny od tego, jaki dają potrawy bardziej tłuste, dotychczas przez wielu preferowane. Trzeba zatem zmienić swoje upodobania i przywyknąć do nowych wrażeń smakowo-zapachowych. Na pewno można je nie tylko zaakceptować, lecz również polubić. Dużo przy tym zależy od naszych pomysłów. A takie pomysły można ściągnąć od znajomych, z czasopism lub książek i przystosować je do własnych potrzeb i upodobań. Bo przecież nasze posiłki muszą być nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne! W przeciwnym razie, wcześniej czy później, i tak zrodzi się sprzeciw. Trudno bowiem długo wytrzymać drastyczne ograniczenia dietetyczne. Są jednak takie stany chorobowe, które wymagają tego bezwzględnie. I w tych sytuacjach robi się wszystko, by jedzenie dawało choćby trochę przyjemności. Jak zatem przyrządzać smaczne i zdrowe potrawy z mięsa? Jakie stosować techniki kulinarne, by możliwie najbardziej ograniczyć straty składników odżywczych, które z tych technik pozwalają raczej tłuszcz z produktu usunąć, a nie wymagają dodatku i tłuszczu kuchennego.

Duszenie

Duszenie może być akceptowaną techniką kulinarną, pod warunkiem krótkotrwałego obsmażenia na gorącym tłuszczu. Powstała na powierzchni warstewka ściętego białka chroni przed zbytnim kurczeniem mięsa. Tworzy się wówczas pożądany aromat i barwa, a ilość wchłoniętego tłuszczu nie jest duża. Właściwą miękkość potrawy zapewnia dalsze jej gotowanie w niewielkiej ilości wody i pod przykryciem. Warzywa dodawać zaś na 10 minut przed końcem duszenia.

Gotowanie


...




... pełny artykuł jest na 30 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.