Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 31 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Kuchnia diabetyka




WIOSENNA RYBA

  • 4 filety z białej ryby morskiej
  • 2 cebule
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz na sos:
  • 4 łyżki białego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Filety (dorsz, mintaj, sola) pokroić ukośnie na pół, oprószyć sola i pieprzem. Obraną, drobno posiekaną cebule zrumienić na oliwie w głębokiej patelni, dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrajaną w paseczki paprykę, dusić 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać umytą, pokrojoną w kostkę cukinię (wraz ze skórką), posolić i dusić jeszcze przez 5 minut, po czym dodać umyte, przekrojone na połówki pomidory i zestawić z ognia.

Z wina,soku cytrynowego, oliwy, soli i pieprzu przyrządzić sos. Z folii aluminiowej wyciąć 4 duże kwadraty. Na każdym kłaść połówkę filetu, na to uduszone warzywa, na wierzch drugą połówkę filetu. Całość polać sosem, zawinąć szczelnie w foliową „kopertę“. Koperty ułożyć na blasze i wstawić na 15 minut do gorącego piekarnika o temperaturze 180°C. Po upieczeniu przełożyć z kopert na talerze. Podawać z brązowym ryżem posypanym drobno posiekanym koperkiem, szalotką lub natką pietruszki.

PIECZONY PSTRĄG Z MASŁEM CZOSNKOWYM

  • filety z pstrąga (ok. 1/2 kg)
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego rozmarynu
  • sól, pieprz

Drobno pokrajany czosnek zeszklić na maśle. Każdy filet położyć na folii aluminiowej, polać masłem czosnkowym, oprószyć przyprawami, zawinąć w folię i piec na blasze w temp. 180° C. Po 40 minutach otworzyć folię i dopiekać rybę jeszcze 20 minut.

KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ


...




... pełny artykuł jest na 31 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.