Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Pytania do specjalisty


Dr med. Mirosława Pietruczuk, specjalista diagnostyki laboratoryjnej:


Jak wykrywa się anemię? Jakie dane bierze się pod uwagę?

Niedokrwistość wykrywa się w laboratoryjnym badaniu morfologii krwi, na podstawie kilku wskaźników: hematokrytu, poziomu hemoglobiny i liczby erytrocytów (czerwonych ciałek). O niedokrwistości mówimy, kiedy wskaźniki te są poniżej normy dla danego wieku i płci pacjenta. W badaniu uzyskujemy też wskaźniki, dotyczące objętości czerwonych krwinek i masy zawartej w nich hemoglobiny. Na tej podstawie można bliżej określić rodzaj niedokrwistości. Np. przy niedoborze żelaza krwinki czerwone są małe (mikrocyty) i niedobarwliwe, natomiast przy niedoborze witaminy B12 i kwasu foliowego odwrotnie – krwinki są duże i nadbarwliwe. Jeśli laboratorium – jak np. w przypadku Zakładu Diagnostyki Hematologicznej SPSK-AMB – spełnia wszystkie normy jakości i kontroli – wyniki badań są praktycznie wiarygodne w 100 proc.

Dlaczego skłonność do anemii, to domena kobiet?

– Kobiety mają znacznie większe od mężczyzn zapotrzebowanie na żelazo. Zawsze w czasie miesiączki tracą go od 10 do 30 mg, a jeśli mają obfite krwawienia, co się zdarza dość często, tracą go znacznie więcej. Bywa, że do następnej miesiączki ich organizm nie jest w stanie tych braków uzupełnić, tym bardziej gdy się odchudzają, ograniczając jedzenie mięsa, pieczywa i przetworów zbożowych, które zawierają dużo żelaza. Z kolei w czasie ciąży, przez dziewięć miesięcy, kobieta traci aż około tysiąca miligramów żelaza.

Dlaczego tak się dzieje?

– Niedokrwistość w czasie ciąży określa się jako fizjologiczną, co znaczy, że to normalny objaw. W tym okresie, w miarę rozwoju płodu, przyrost objętości osocza krwi następuje szybciej niż przyrost nowych czerwonych ciałek. Wraz z tym obserwuje się spadek poziomu hemoglobiny, której rozwijający się płód potrzebuje coraz więcej.

Przyszła matka powinna więc właściwie się odżywiać, stosując dietę bogatą w żelazo. Powinna też wykonywać regularnie badania krwi i pod kontrolą lekarza przyjmować preparaty uzupełniające niedobór żelaza.

Niedokrwistości w czasie ciąży nie można lekceważyć, gdyż może doprowadzić do przedwczesnego porodu i innych powikłań. Może też poważnie zagrozić rozwojowi i zdrowiu dziecka.





„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.