Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 12 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




POTYCZKI Z DIETĄ


Wiosna na talerzu


Po okresie zimowej senności i apatii docierają do nas pierwsze oznaki przedwiośnia. Wydłuża się dzień i mamy okazję częściej oglądać słońce za oknem. Organizm budzi się do życia, a my znów zastanawiamy się, co zrobić, aby przywitać wiosnę ładną sylwetką i odrzucić zimowe przyzwyczajenia jedzeniowe.





Nie jest to jednak łatwe, bo mimo prób wsłuchania się we własny organizm, nie umiemy oprzeć się pokusie jedzenia. Trudno wycofać się z czegoś, co powoduje pozytywne emocje a takie bardzo często towarzyszą jedzeniu.

Głód a apetyt

Jeśli nasz organizm nie jest rozregulowany, kierujemy się przeważnie uczuciem głodu, co pozwala zaspokoić potrzeby organizmu i zachować odpowiednią wagę ciała. Gdy spada poziom glukozy we krwi, organizm odczuwa głód. Odpowiednie impulsy przekazywane są do mózgu, a poziom cukru we krwi rośnie. Gdy żołądek się napełni, mózg mówi „dość”, jednak my nie zawsze słuchamy tego głosu.

Do człowieka dochodzi ogromna ilość bodźców. Jesteśmy wrażliwi na zapachy, smaki i wrażenia wzrokowe. To one w dużej mierze sprawiają, że ulegamy naszemu apetytowi, który nie jest równoznaczny z głodem. Każdemu z nas zdarza się ulegać apetytowi. Problem pojawia się, gdy staje się to nawykiem prowadzącym do otyłości i towarzyszących jej chorób. Gdy cierpimy już na różne schorzenia, takie jak cukrzyca, możemy objadając się spowodować rozregulowanie organizmu. Przejawia się ono często odczuwaniem głodu nawet w momentach, gdy cukier jest zbyt wysoki a organizm nie potrzebuje pokarmu. Żołądek przyzwyczaja się do obfitych porcji i ciągle domaga się więcej.

Osoby bez przewlekłych schorzeń, próbując walczyć z nadmiernym apetytem, powinny zbadać stan zdrowia, aby wykluczyć przyczyny chorobowe.

Zajadanie codzienności

Zanim sięgniemy po proponowane przez kolorowe czasopisma diety cud, które pozwolą w szybki sposób zrzucić nadmiar kilogramów, zastanówmy się nad przyczynami naszego objadanie się. Często bywa ono reakcją na codzienne problemy, stres. Staje się sposobem na samotność bo pozornie absorbuje nas i pozwala zapomnieć o uczuciu pustki. Jedzenie uspokaja gniew, smutek, staje się też dodatkową nagrodą za osiągnięcie jakiegoś celu.


...




... pełny artykuł jest na 12 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.