Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




PROFILAKTYKA


Wystarczy gram


Nadciśnienie tętnicze jest jednym z podstawowych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.




Zależność pomiędzy spożyciem sodu, a ciśnieniem tętniczym krwi została przekonująco wykazana w wielu badaniach o charakterze obserwacyjnym lub interwencyjnym. W badaniach prowadzonych w Finlandii stwierdzono, że zwiększenie dobowego spożycia sodu wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz częstości zgonów zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Mniej soli - mniejsze ciśnienie

W kolejnej dużej analizie, która objęła kilkuset pacjentów z nadciśnieniem oraz ponad 2 tysiące osób z prawidłowym ciśnieniem tętniczym stwierdzono, że obniżenie spożycia soli prowadzi u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym do obniżenia skurczowego ciśnienia tętniczego o prawie 5 mmHg oraz ciśnienia rozkurczowego o blisko 3 mmHg. U badanych z prawidłowym ciśnieniem tętniczym podobnego stopnia zmniejszenie dobowego spożycia soli prowadziło do obniżenia ciśnienia skurczowego o 2 mmHg, a rozkurczowego o 1 mmHg. Badania prowadzone w ostatnich latach wykazały, iż dzienne spożycie soli kuchennej w Polsce sięga 15 gramów na dobę, a według zaleceń Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego - nie powinno przekraczać 5 gramów. Na tle innych europejskich krajów naszą populację charakteryzuje największe spożycie sodu.

Przesolona żywność

Problem nadmiernego spożycia soli będzie narastał - już obecnie głównym źródłem soli w diecie są produkty przetworzone (konserwy, dania gotowe), których udział w diecie zwiększa się wraz z rozwojem cywilizacyjnym oraz stylem życia, który nie sprzyja samodzielnemu przygotowywaniu posiłków z produktów nieprzetworzonych. Również zwiększająca się grupa osób regularnie jadających w restauracjach i barach szybkiej obsługi jest narażona na wysokie spożycie sodu, ponieważ dodanie soli do potraw zapewnia właścicielom wysoką sprzedaż napojów.

W Polsce nadciśnienie tętnicze występuje u około 30 proc. dorosłej populacji. Dalsze 30 proc. populacji ma ciśnienie wysokie prawidłowe, które również zwiększa ryzyko chorób układu krążenia.

Samokontrola ciśnienia


...




... pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.