Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 19 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Pytania o cukrzycę


Co jest korzystniejsze: wypicie mleka słodkiego czy też kefiru lub jogurtu?

Korzystniejsze są napoje fermentowane, albowiem zawierając dodatek żywych kultur bakterii mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu oraz prawidłową mikroflorę w jelitach. Ponadto są lżej strawne i dobrze przyjmowane przez osoby nie tolerujące słodkiego mleka.

Czy dużym błędem dietetycznym jest zjedzenie jogurtu owocowego słodzonego cukrem?

Taki jogurt jest niekorzystny z dwóch powodów: zawiera na ogół minimum 2,3% tłuszczu oraz cukry proste, łatwo wchłanialne - laktozę, fruktozę i sacharozę. Obecnie są już dostępne jogurty owocowe beztłuszczowe, słodzone aspartamem.

Czy mogę jadać wszystkie zupy?

Tylko te, które przyrządzane są na wywarach z jarzyn lub chudego mięsa. Najkorzystniejsze są zupy jarzynowe. Nie możesz dodawać do nich zasmażek, mąki, śmietany.

Słyszałam, że diabetyk powinien jeść parówki drobiowe. Dlaczego?


...




... pełny artykuł jest na 19 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.