Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 24 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Chleb nasz powszedni



J eszcze niedawno dietetycy zalecali chorym na cukrzycę pieczywo bez dodatku cukru.

Dziś wiedzą, że zawarty w pieczywie błonnik powoduje wolniejsze wchłanianie glukozy.

Po upieczeniu, pozostaje w chlebie tylko niewielka ilość cukru nie mająca znaczenia nawet po zjedzeniu kilku kromek.

Ważniejsze od unikania zawartości cukru jest wybieranie pieczywa o dużej zawartości
błonnika.

Poniższa tabela zawiera dane o kaloriach i wymiennikach węglowodanowych przydatnych dla chorych na cukrzycę typu 1. oraz typu 2. W rubrykach: indeks glikemiczny, współczynnik tłuszczowy, współczynnik sytości kolor kropki sygnalizuje czy dany rodzaj pieczywa jest właściwy dla diabetyka.


...


(akr,ig)




... pełny artykuł jest na 24 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.