Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




CO PISZĄ INNI


Oliwa smakowa


Oliwa z oliwek zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Jej smak można wzbogacać o rozmaite dodatki i łatwo taki delikates przygotować samemu w domu.



Podstawowe oliwy smakowe to: oliwa chili - nadaje potrawom pikanterii, powstaje przez dodanie małych papryczek chili do oliwy; oliwa ziołowa - stosowana do sałatek, spaghetti i makaronów, otrzymuje się ją przez włożenie do oliwy gałązek lub liści różnych ziół; oliwa czosnkowa - doskonała do pizzy, marynat, sałatek i zapiekanek, którą uzyskuje się dodając do oliwy ząbki czosnku; oliwa z rozmarynem - stosowana do aromatyzowania mięs.

Nie musisz kupować ich w sklepie, równie dobrze możesz przygotować je samemu. Przygotowując smakową oliwę z oliwek należy jedynie przestrzegać kilku reguł. Po pierwsze, korzystaj z oliwy dobrej jakości, koniecznie z pierwszego tłoczenia (tak zwanej extra virgin).

Butelka, do której wlejemy oliwę powinna być higienicznie czysta i sucha (inaczej oliwa spleśnieje), a składniki muszą być świeże i aromatyczne.

Gotową oliwę powinno się przechowywać w chłodnymi ciemnym miejscu, dobrze zamkniętą. Jeśli zużyliśmy tyle oliwy, że przyprawa (zioło, czosnek, papryczki) nie są już zanurzone w płynie, należy jak najszybciej uzupełnić poziom oliwy ewentualnie dodając przyprawę.

Oliwa z rozmarynem

4 obrane ząbki czosnku, 1/2 obranej z pierwszej łuski szalotki oraz 5-6 opłukanych i delikatnie osuszonych gałązek świeżego rozmarynu włóż do butelki z dość szeroką szyjką, zalej oliwą extra virgin. Butelkę szczelnie zamknij korkiem. Odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. W identyczny sposób możesz zrobić oliwę bazyliową, tymiankową czy oregano.

Oliwa chili


...




... pełny artykuł jest na 23 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.