Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 10 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




PORADNIK ? NAJWAŻNIEJSZE BADANIA KRWI


Badania biochemiczne



Białko

Osocze krwi zawiera białka o różnorodnych funkcjach i dlatego w celach diagnostycznych oznacza się nie tylko stężenie białka całkowitego, lecz również jego dwóch podstawowych frakcji: albumin i globulin (patrz niżej). Wiele chorób wątroby, nerek, płuc, a także rekonwalescencja i ciąża mogą doprowadzić do zmian stężenia poszczególnych białek (po wysiłku poziom białka może zarówno zarówno wzrosnąć jak i opaść)

Norma: 62-85 g/l, 6,2- 8,5g/dl

Albuminy

Główne białkowe składniki krwi powstające w wątrobie, które regulują ciśnienie osmotyczne i pełnią ważną funkcję transportującą m.in. kwasy tłuszczowe, leki, hormony.

Norma: 33-50g/l,580-725 mikronanomol/l. Przekroczenie normy: odwodnienie organizmu. Poniżej normy niedostateczna podaż lub upośledzenie wchłaniania białek, oparzenia, choroby nerek.

Globuliny

Bardzo zróżnicowana grupa białek, wśród których są m.in. markery stanów zapalnych, immunoglobuliny (patrz niżej) oraz czynniki krzepnięcia krwi.

Normy: gammaglobuliny – 9,8-14 g/l, betaglobuliny – 6,3- 9,1g/l, alfa-1-globuliny - 2,1-3,5 g/l, alfa-2-globuliny – 4,9-7 g/l

Immunoglobuliny

(lg) - przeciwciała, czyli białka odporności, obecne we krwi, produkowane przez limfocyty (patrz morfologia krwi). Rozpoznają i neutralizują obce antygeny, np. bakterie. Dzielą się na kilka klas:

IgA – obecne we wszystkich wydzielinach, chronią błony śluzowe (oczu, nosa, gardła, jelit; zwiększenie ich stężenia pojawia się w chorobach przewodu pokarmowego i układu oddechowego.

Norma: 0,9-3,3g/l

IgE – ich zawartość rośnie przy zachorowaniach na alergie, a także w zakażeniach pasożytniczych.

Norma: 0-0,0003 g/l lub 0-130IU/ml.

IgG – najważniejsze w walce z infekcją; one decydują o odporności organizmu; zwiększenie ich stężenia pojawia się w chorobach, w których układ odporności pacjenta atakuje jego własne tkanki.

Norma: 7,2-15 g/l

IgM – najszybciej reagują na zakażenie; wzrost ich stężenia pojawia się w początkowych okresach chorób zakaźnych, a także w chorobach wątroby i nerek.

Norma: 0,45-1,5 g/l

Hormony


...




... pełny artykuł jest na 10 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.