Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Buraki ? na różne dolegliwości


Wśród znanych owoców i warzyw, które medycyna naturalna od dawna wykorzystuje jako lekarstwa na wiele chorób, jednym z tych warzyw jest popularny, ale niedoceniany burak ćwikłowy.



Wprawdzie zawiera on niewiele witamin C i E oraz witminy z grupy B (B1, B2 i kwas foliowy, za to jest prawdziwym rezerwuarem ważnych dla organizmu soli mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, kobaltu. Znajdziemy w nim także białko (0,8 proc.), cukry (9,5 proc.), aminokwasy, błoznik, kwasy organiczne i rzadkie pierwiastki jak rubid i cez.

Dzięki takim składnikom burak jest naturalnym lekiem na wiele schorzeń, zaczynając od przeziębień, a kończąc na nowotworach.

Stwierdzono, że buraki wspomagają działanie cytostatyków, ograniczając jednocześnie ich działania uboczne. Właściwości antyrakowe przypisuje się m.in. czerwonofioletowemu barwnikowi. W chorobch nowotworowych najskuteczniej działa buraczany sok, zakwaszony kwasem mlekowym lub serwatką.

Sok z surowych lub kiszonych buraków bardzo pomaga przy niedomaganiach żołądkowych, zaparciach, żylakach odbytu, chorobach jelit.

Buraki działają odkwaszająco, dobre są więc przy nadkwasocie, także w postaci barszczu.

Lekarze twierdzą, że buraki są niezastąpione w dolegliwościach wątroby, potrafią regenerować ten organ. Szczególnie zalecają spożywanie ich osobom zażywającym dużo leków.

Buraki mają korzystny wpływ na nerki, a okłady ze świeżo utartej miazgi buraczanej goją owrzodzenia.

Doskonale leczą przeziębienia, kaszel, chrypkę, anginę, powodują odflegmienie dróg oddechowych. Zawierają czynnik wirusobójczy, dzięki czemu pomocniczo stosowane są w leczeniu grypy.

Czy jest warzywo bardziej przydatne od buraka? Przecież to istna apteka!

Syrop od kaszlu - We własnym zakresie można przygotować syrop od kaszlu. Średniej wielkości burak ucieramy na tarce i dodajemy tyle cukru, aby powstała substancja papkowata, po czym pod przykryciem gotujemy ją na małym ogniu przez 20 minut. Przecedzamy i wyciskamy sok możliwie dokładnie. Syrop trzymamy w lodówce. Pijemy po łyżeczce dziennie.
 



(bram)




„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.