Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 4 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




ROZMOWA Z AUTORYTETEM


Alkohol tak, ale z umiarem


Z dr hab. n. med. AGATĄ BRONISZ, adiunktem w Katedrze Endokrynologii i Diabetologii Collegium Medicum w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, rozmawia Andrzej Karnowski



Takie obserwacje są i pokazują, że systematyczne spożywanie nawet jednego napoju alkoholowego dziennie wiąże się z gorszym przestrzeganiem reżimu terapeutycznego. W tym kontekście istnieje niebezpieczeństwo, że pacjent zmniejszy swoją kontrolę nad wyrównaniem cukrzycy i w takim aspekcie można powiedzieć, że alkohol dla osoby z cukrzycą jest szkodliwy.

Ale pomijając te kwestie wspomniane przez Panią, jest tak samo szkodliwy –– jak dla każdego.

- Tak.

Jednakże lekarze – może nie wszyscy są tacy kategoryczni – zalecają chorym na cukrzycę całkowite wyłączenie spożycia alkoholu. To dla wielu osób trudne wyrzeczenie…

- Takie rygorystyczne podejście jest za pewne związane z tym co mówiłam. Spożywanie alkoholu może naruszyć rytm życia pacjenta.

Może się zdarzyć, że chory pomyli dawki insuliny, albo poda sobie przed snem zamiast insulinę o przedłużonym działaniu, preparat o szybkim działaniu.

- Takie pomyłki, jeżeli nie są zwykłym „ludzkim błędem” wywołanym przysłowiowym roztrzepaniem, nieuwagą i które czasami zdarzają się pacjentom bez żadnego spożycia alkoholu, raczej będą związane ze spożyciem większej ilości alkoholu. Duże ilości alkoholu szkodzą każdemu. Każdemu w sposób podobny. Być może drugim elementem, który wpływa na rygorystyczna postawę lekarzy jest to, że spożycie alkoholu wiąże się z ryzykiem wystąpienia niedocukrzenia, ponieważ alkoholobniża poziom cukru we krwi.

Ale to się zdarza najczęściej następnego dnia.

- To prawda. Są różne badania oceniające to zjawisko zarówno u chorych na cukrzycę typu 1. jak i typu 2., po różnych rodzajach alkoholu, np. po spożyciu aperitifu, wina, czy mocniejszego drinka i w różnym odstępie czasu od posiłku. Na przykład w jednym projekcie oceniano wpływ różnego alkoholu podawanego w ilości 1g/kg masy ciała (to nie jest mała ilość!). Ważący 70 kg mężczyzna otrzymał 70 g alkoholu, czyli 4 lampki wina). W innym porównywano wpływ spożycia 2 lampek wina na poziom cukru. Podsumowując wyniki tych badań można powiedzieć, że umiarkowana ilość alkoholu konsumowana z posiłkiem nie wpływa ani na poziom glikemii, ani na poziom insuliny u chorych na cukrzycę typu 1., natomiast u chorych na typ 2. cukrzycy nieznacznie obniża poziom glikemii na czczo w kolejnym dniu.

Czy można powiedzieć, że jeżeli alkohol obniża poziom cukru to jest korzystny dla chorych na cukrzycę?


...




... pełny artykuł jest na 4 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.