Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








... pełny artykuł jest na 13 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




SŁODZIKI SĄ BEZPIECZNE


Co zamiast cukru


Cukier biały, zwykle cukier buraczany, jest najczęściej stosowany w naszych domach. Głównym składnikiem cukru buraczanego jest sacharoza, która w układzie pokarmowym rozkładana jest na fruktozę i glukozę. Biały cukier nie jest potrzebny organizmowi, ponieważ oprócz energii, której źródłem są przecież również inne węglowodany, nie dostarcza żadnych innych składników odżywczych.



To dlatego nazywany jest „pustymi kaloriami”. Jest najbardziej kaloryczną substancją słodzącą: zawiera 405 kcal w 100 g (w łyżeczce jest ich 20).

Większość z nas od wczesnego dzieciństwa zostało do tej słodkiej substancji przyzwyczajonych; w niektórych przypadkach można nawet mówić o nałogu. Spotykamy się z nim ciągle. Jest obecny nie tylko w cukiernicy i tabliczce czekolady, ale w odżywkach niemowlęcych, rozpuszczalnych herbatkach dla dzieci, lemoniadzie, musli, keczupie, w plackach ziemniaczanych, w sokach owocowych, w szampanie i niezliczonej ilości innych produktów żywnościowych i używek, które codziennie spożywamy nie myśląc nawet o cukrze.

Cukier spożywany w dużych ilościach

Przyczynia się on co najmniej pośrednio do powstania i rozwoju:

  • próchnicy, paradontozy, chronicznych stanów zapalnych dziąseł;
  • schorzeń przemiany materii, takich jak: otyłość, cukrzyca, kamienie żółciowe, kamienie nerkowe, dolegliwości wątroby, gościec itd.;
  • schorzeń aparatu ruchu, takich jak: reumatyzm, artretyzm, zwyrodnienia kręgosłupa i dysków międzykręgowych;
  • schorzeń organów trawiennych, takich jak: zaparcia, zaburzenia czynności wątroby schorzenia woreczka żółciowego, trzustki, jelita cienkiego i grubego, jak również zaburzeń trawiennych;
  • schorzeń naczyniowych, takich jak: zapalenie żył, zawał serca, udar;
  • osłabienia systemu immunologicznego, objawiającego się alergiami oraz niedostateczną odpornością na infekcje oraz grzybice;
  • oraz niektórych organicznych schorzeń systemu nerwowego.

Błędne odżywianie przyczynia się również w pewnym stopniu do rozwoju zmian nowotworowych.

Naukowcy i lekarze przestrzegają nas przed spożywaniem nadmiernej ilości białego cukru. Jest on nazywany „białą trucizną”, ale mało kto z nas potrafi definitywnie zerwać ze słodzeniem. Cukier to temat szczególnie ważny dla osób z cukrzycą i problemami otyłości. Rezygnując z białego cukru szukamy jego zamienników. Nie ma się co okłamywać, niesłodkie lody, czekolady, ciasta nie smakują nam. Trudno też wyobrazić sobie życie bez soków, słodkich napojów, lizaków, cukierków, budyniu, galaretek i wielu jeszcze podobnych smakołyków. Stąd też od lat sporym zainteresowaniem cieszą się słodziki i cukropodobne substancje.

O słodzikach napisano już tomy

Media od dawna epatowały czytelników, radiosłuchaczy, telewidzów informacjami na temat rzekomej szkodliwości tzw. słodzików. Straszono zagrożeniami chorobami nowotworowymi, powołując się na doświadczenia przeprowadzone wśród zwierząt. Jednakże wyniki badań zupełnie nie potwierdziły takich obaw. Europejskie badanie wykazały, iż spożywanie wszystkich obecnych na rynku niskokalorycznych preparatów słodzących jest niższe niż przewidują zalecane dzienne normy. Osoby z cukrzycą, z otyłością lub nadwagą używające na co dzień, regularnie słodzików nie przekraczają zalecanych ADI. Spożywający cyklaminian stosują do 25 proc. dopuszczalnej dawki, acesulfam (sól potasową) – 17, sacharynę – 11, suklarozę – 7, a aspartam – jedynie 5 proc. Do pieczenia i gotowania może być stosowana stewia - niskokaloryczna substancja słodząca pochodzenia naturalnego, odporna na wysoką temperaturę (do 200oC).

 


...




... pełny artykuł jest na 13 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.