Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Masaż brzucha


Ze względu na wygodę, bardzo często podajemy insulinę w brzuch. Mamy dobry dostęp i nie musimy bardzo się gimnastykować, dlatego zajmiemy się masażem powłok brzusznych.


Głaskanie powłok brzusznych


Rozcieranie powłok brzusznych


Cztery pasma ugniatania Ugniatanie powłok brzusznych



Ugniatanie - fala


Głaskanie - wykonujemy jak na początku.


Masując tę część ciała musicie ściśle przestrzegać podanych zasad, bo inaczej możecie spowodować bardzo bolesny skręt kiszek.

Osobę masowaną układamy na twardym podłożu na plecach; nogi ugięte w stawach kolanowych pod kątem 90 st. Masażysta staje po prawej stronie masowanego.

Rozpoczynamy oczywiście od GŁASKANIA - całą powierzchnią dłoni jednej ręki. Głaskanie przeprowadzamy w prawą stronę (zgodnie z ruchem wskazówek zegara), ruchami spiralnymi do pępka a następnie od pępka zwiększamy zakres ruchu.

ROZCIERANIE - wykonujemy również w prawą stronę opuszkami palców, ruchami okrężnymi, spiralnie zmniejszając do pępka i zwiększając od pępka.

Głaskanie UGNIATANIE - chwyt szczypcowy oburącz równocześnie, naprzemiennie. Ugniatanie wykonujemy promieniście w czterech pasmach od obwodu do pępka i zgodnie z numerami.

Wykonujemy również falę gwieździście.

Głaskanie OKLEPYWANIE - wykonujemy delikatnie w kształcie miotełek.

Pamiętajcie, że masaż powłok brzusznych wykonujemy delikatnie i z wyczuciem.

Życzę powodzenia



Asia Atlak




„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.