Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Owsianka sposobem na zdrowie


Osoby, które systematycznie jedzą owsiankę rzadziej chorują na cukrzycę i schorzenia sercowo-naczyniowe. Takie wnioski wysnuli amerykańscy uczeni z Harvard University.



Wykazano, na podstawie danych monitorowanych ponad stu tysięcy osób, że owsianka, brązowy ryż, inne produkty pełnoziarniste mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Jak informuje dwutygodnik „JAMA Internal Medicine”, codzienna miseczka bardzo nielubianej przez niektórych dorosłych - z uwagi na złe wspomnienia (zmuszanie do jedzenia) z dzieciństwa – owsianki, wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania na rozmaite schorzenia, m.in. cukrzycę typu 2. czy choroby serca.

Walory zdrowotne owsianki znane są od bardzo dawna. Racjonalna dieta nie powinna pomijać zdrowych, sycących produktów owsianych. Owies jest bogaty w białko, zdrowe aminokwasy.

Płatki owsiane dostarczają organizmowi m.in. witaminę B6 (poprawia koncentrację, pamięć), witaminę B1 i kwas pantotenowy (przeciwdziałają zmęczeniu, rozdrażnieniu, dobrze wpływają na skórę, paznokcie, włosy), magnez, żelazo.



(ajk)




„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.