Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.








„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF




Czy wiesz, że:





Pijane truskawki

100 g truskawki zawiera m.in.: 60 mg witaminy C, 100 mcg witaminy B2, 30 mcg witaminy B1, Truskawka ma działanie wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne i wzmacniające. Reguluje pracę wątroby i wydzielanie żółci, pobudza łaknienie. Badania prowadzone w Tajlandii potwierdziły zdrowotną wartość truskawki, szczególnie gdy owoce zalejemy ... alkoholem. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Uniwersytetu w Kasetsart. Potraktowane alkoholem truskawki nie tylko stają się odporniejsze na psucie ale zyskują na właściwościach zdrowotnych. Okazało się, że pod wpływem alkoholu rośnie aktywność obecnych w truskawkach przeciwutleniaczy - związków, które mogą uchronić komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wiadomo, wolne rodniki (utleniacze) albo przedostają się do ciała z zewnątrz, albo powstają w organizmie, np. w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Zdolność wolnych rodników do utleniania związków takich jak tłuszcze, białka a nawet DNA sprawia, że są one przyczyną szybkiego starzenia oraz poważnych chorób, m.in. miażdżycy i niektórych nowotworów.

Piwo od czasu do czasu

Lekarze uważają, że kobiety mogą sobie pozwolić na szklankę (200-250 ml) piwa dziennie, a mężczyźni na wypicie małego piwa (ok. 330 ml). Większe ilości pite systematycznie szkodzą i mogą doprowadzić do uzależnienia. Najłatwiej uzależniają się od alkoholu  kobiety i młodzi ludzie do 25. roku życia. Większa ilość piwa, działając moczopędnie, wypłukuje z organizmu pierwiastki i sole mineralne, m.in. wapń. Napój ten jest niewskazany dla osób chorych na serce, cierpiących na nadciśnienie tętnicze i schorzenia trzustki. Także pacjenci przyjmujący systematycznie leki stosowane w chorobach przewlekłych powinni skonsultować z lekarzem, czy mogą sobie pozwolić od czasu do czasu na szklankę tego napoju.

Pomaga przy anemii

Arbuz, wbrew powszechnym opiniom jest bardzo cennym owocem. Teraz jest tani i bardzo smaczny. Warto wiedzieć, że arbuz działa moczopędnie, jest skuteczny w leczeniu obrzęków spowodowanych zaburzeniami pracy serca i nerek. Pomaga przy anemii, nadciśnieniu i schorzeniach reumatycznych. Arbuz oczyszcza organizm z toksyn, pomaga schudnąć. Miąższ i sok z arbuza zaleca się podawać chorym w stanach podgorączkowych. Można jeść arbuza albo pić sam sok. Miąższ przepuścić przez sokowirówkę. Sok przecedzić przez gazę lub przez gęste sito. Pić po pół szklanki soku dwa razy dziennie. Łagodzi on gorączkę, ma własności uspakajające, wzmaga apetyt, pomaga w niestrawnościach. Wartość energetyczna: 100g arbuza - 24 kcal i 102kJ





„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF








SPIS TREŚCI





* - artykuł pełny




O nas/Prenumerata/Reklama/Kontakt









Copyright © 2013-2016 www.lekmedia.pl www.diabetycy24.pl www.cukrzyca-vademecum.pl

*


Rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.magazynpen.com.pl jest dozwolone wyłącznie za zgodą właściciela portalu.