Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 31 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Biblioteka Diabetyka


Koniec z przejadaniem się 
Autor: David A. Kessler
Wydawnictwo: Fundacja Źródła Życia
Współczesne społeczeństwa krajów zachodnich dramatycznie przybierają na wadze. Dotyczy to zarówno osób dorosłych, jak i nastolatków czy nawet małych dzieci. Wraz z dodatkowymi kilogramami zyskujemy poważne problemy – cukrzycę, choroby układu krążenia oraz wiele innych skracających życie chorób. Dlaczego tak się dzieje? Kreując jedzenie, producenci i restauratorzy wykorzystują składniki i techniki, które sprawiają, że staje się ono dla nas wyjątkowo smakowite. W efekcie, choć nie odczuwamy głodu, nadal chcemy jeść. Supersmaczne jedzenie przejmuje panowanie nad naszym apetytem i naszymi odruchami, a producenci żywności – nad naszymi portfelami. David Kessler, doświadczony lekarz i polityk, który w rządzie Stanów Zjednoczonych toczył boje przeciwko przemysłowi tytoniowemu, teraz demaskuje praktyki przemysłu spożywczego i restauracyjnego, chwytające nas w pułapkę naszej biologii, i szuka odpowiedzi na pytanie, jak się z niej uwolnić. 
Książka wyjaśnia, między innymi następujące zagadnienia:
Jak schudnąć ? Czy istnieje najlepsza dieta odchudzająca ? Co jeść, a czego nie jeść ? Preparaty na odchudzanie, czyli: Czego mogą nas nauczyć leki odchudzające ? Dlaczego tyjemy - jak wpadamy w pułapkę jedzenia ?

Insulinooporność. Szybkie dania
Autor: Dominika Musiałowska i Magda Makarowska 
Wydawnictwo: Feeria
Pierwsza pomoc dietetyczna dla insulinoopornych.
Jadłospisy na 3 miesiące. Ponad 200 przepisów, także w wersjach wegańskich i wegetariańskich
5 podstawowych produktów w każdym przepisie. Czas przygotowania: do 20 minut.
Ten poradnik ma pomóc wszystkim zapracowanym, zmęczonym czy zwyczajnie nielubiącym gotować osobom błyskawicznie przyrządzać potrawy zgodne z zasadami żywienia insulinoopornych. Z przepisów mogą jednak korzystać nie tylko pacjenci z insulinoopornością, ale każdy, kto chce jeść z niskim indeksem glikemicznym, odżywiać się zdrowo i zrezygnować z częstego jedzenia na mieście. 
Co znajdziesz w tej książce? Rady w pigułce, czyli vademecum dotyczące insulinooporności
listę produktów, z których warto korzystać, podstawowe zasady gotowania dla zabieganych, przyprawy, które wspomagają walkę z insulinoopornością, sposoby na okiełznanie głodu.

Zrozumieć cukrzycę

...


...pełny artykuł jest na 31 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF