Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 10 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

ZIMĄ NOŚ CZAPKĘ


Chroń się przed mrozem


Najłatwiej odmrozić uszy, brodę, palce rąk, podudzia, stopy. To miejsca, gdzie skóra przylega bezpośrednio do kości i chrząstek.


Mamy zimę. Możemy więc spodziewać się silniejszych mrozów, w naszym klimacie nawet poniżej 20 stopni C. Trzeba wiedzieć jak postępować przy bardzo niskich temepraturach, żeby nie nabawić się odmrożeń.

Odmrożeniem nazywamy uszkodzenie skóry i tkanek, powstałe pod działaniem zimna przy równocześnie dużej wilgotności. Szczególnie powinniśmy chronić te miejsca naszego ciała, gdzie skóra przylega bezpośrednio do kości i chrząstek, a więc małżowiny uszne, brodę, palce rąk (zwłaszcza na zgięciach), całe stopy, podudzia. Są one najbardziej narażone na odmrożenia.

Stopnie odmrożenia

Przy odmrożeniu dochodzi do uszkodzenia powierzchownego i głębszego układu krążenia krwi w naszej skórze. W zależności od czasu ekspozycji na zimno, mogą być różne stopnie odmrożenia, podobnie jak oparzenia. Każdy stopień ma swoje objawy.

Odmrożenia I stopnia - przy niedługim działaniu zimna dochodzi tylko do uszkodzeń powierzchownych naczyń skóry, która w tym miejscu blednie i staje się zimna. Jest to pierwszy objaw, który znika po rozgrzaniu (np. nałożeniu ciepłej rękawiczki czy wejściu do ogrzanego pomieszczenia), a pojawiają się zaczerwienienie i bolesność, które jednak po pewnym czasie ustępują. Organizm sobie z tym radzi - wszystko wraca do normy.

Odmrożenia II stopnia — następują przy dłuższej ekspozycji na zimno, gdy dochodzi do uszkodzenia obydwu układów krążenia, powierzchownego i głębszego. Skóra blednie, a w ciepłym pomieszczeniu pojawiają się zaczerwienienie i duży obrzęk, a także pęcherze, co świadczy o uszkodzeniu naczyń.

Odmrożenia III stopnia...

...


...pełny artykuł jest na 10 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF