Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 6 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Profilaktyka nadciśnienia


Ciśnienie rośnie z wiekiem


Nadciśnienie tętnicze jest jednym z podstawowych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego zależność pomiędzy spożyciem sodu, a ciśnieniem tętniczym krwi została przekonująco wykazana w wielu badaniach o charakterze obserwacyjnym lub interwencyjnym.


W badaniach prowadzonych Finlandii stwierdzono, że zwiększenie dobowego spożycia sodu wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz częstości zgonów zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Mniej soli - mniejsze ciśnienie

W kolejnej dużej analizie, która objęła kilkuset pacjentów z nadciśnieniem oraz ponad 2 tysiące osób z prawidłowym ciśnieniem tętniczym stwierdzono, że obniżenie spożycia soli prowadzi u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym do obniżenia skurczowego ciśnienia tętniczego o prawie 5 mmHg oraz ciśnienia rozkurczowego o blisko 3 mmHg. U badanych z prawidłowym ciśnieniem tętniczym podobnego stopnia zmniejszenie dobowego spożycia soli prowadziło do obniżenia ciśnienia skurczowego o 2 mmHg, a rozkurczowego o 1 mmHg. Badania prowadzone w ostatnich latach wykazały, iż dzienne spożycie soli kuchennej w Polsce sięga 15 gramów na dobę, a według zaleceń Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego - nie powinno przekraczać 5 gramów. Na tle innych europejskich krajów naszą populację charakteryzuje największe spożycie sodu.

Przesolona żywność

Problem nadmiernego spożycia soli będzie narastał - już obecnie głównym źródłem soli w diecie są produkty przetworzone (konserwy, dania gotowe), których udział w diecie zwiększa się wraz z rozwojem cywilizacyjnym oraz stylem życia, który nie sprzyja samodzielnemu przygotowywaniu posiłków z produktów nieprzetworzonych. Również zwiększająca się grupa osób regularnie jadających w restauracjach i barach szybkiej obsługi jest narażona na wysokie spożycie sodu, ponieważ dodanie soli do potraw zapewnia właścicielom wysoką sprzedaż napojów.

Samokontrola ciśnienia

...


...pełny artykuł jest na 6 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF