Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 25 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Cukier krzepi ... bakterie


Jeżeli zależy nam na zdrowiu naszych dzieci, powinniśmy jak najszybciej doprowadzić do wyeliminowania z ich diety wszelkich słodyczy


I nie chodzi tylko o ryzyko tzw. pustych kalorii, ale o odporność całego organizmu. Dzieci mogą być bardziej podatne na najróżniejsze choroby i przeziębienia. Mówienie o tym jest szczególnie ważne jesienią i zimą, gdy infekcje są bardzo częste. 

Istnieje ryzyko, 

że nadmierna ilość słodyczy może powodować zaburzenia flory jelitowej. Nasz organizm nie został stworzony do przyswajania dużych ilości czekoladek i cukierków. Jeżeli flora jelitowa jest prawidłowa i zróżnicowana, organizm jest naturalnie chroniony przed negatywnymi czynnikami. Jej zaburzenia mogą wpływać na odporność immunologiczną organizmu. Od pewnego czasu przekonuję rodziców do pomysłu programowania żywieniowego dzieci. Są badania, które pokazują, że preferencje żywieniowe kształtują się przede wszystkim u najmłodszych dzieci. Programowanie żywieniowe determinuje na lata metabolizm całego organizmu. 

...


...pełny artykuł jest na 25 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF