Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Czekolada poprawia ciśnienie


Kilka kostek ciemnej czekolady poprawia ciśnienie krwi. Już po miesiącu takiej słodkiej kuracji można zauważyć efekty. Należy jednak wybrać odpowiedni rodzaj czekolady.


Badania przeprowadzone przez zespół doktora Telmo Pereira w Polytechnic Institute of Coimbra, z pewnością ucieszą niejednego smakosza czekolady. Udowodniono bowiem, że ciśnienie krwi można regulować uzupełnieniem diety o kakaowe przysmaki. Czekolada może pomóc chorym na nadciśnienie. Należy jednak pamiętać o jednym, ważnym szczególe - prozdrowotne właściwości ma wyłącznie czekolada, która zawiera min. 90 proc. kakao.

Ciemna czekolada reguluje tętno i zwiększa elastyczność tętnic. To wszystko za sprawą flawanoli w niej zawartych. To silne antyoksydanty. Flawanole pomagają również w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała i poziomu insuliny oraz zapewniają szybsze gojenie ran. Mogą również działać korzystnie na nastrój. W badaniu wzięło udział 30 dorosłych, którzy spożywali 20 g czekolady codziennie przez miesiąc. Część otrzymywała czekoladę o 55-procentowej zawartości kakao, pozostali czekoladę, w której kakao stanowiło 90 proc.


„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF