Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

DEGUSTACJA, WYKŁADY I ODZNACZENIA


Czwartkowy obiad u diabetyków


To był niecodzienny Obiad Czwartkowy u Diabetyków. Odbywał się w hotelu ?Knieja? w Supraślu, a jego organizatorem był Oddział Wojewódzki Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w Białymstoku.


Spotkanie tradycyjnie rozpoczęło się od odśpiewania „czwartkowego” hymnu. Potem oficjalne powitanie uczestników i gości. Jak zwykle byli przedstawiciele gminy, urzędu i organizacji wspierających diabetyków, wśród nich wojewoda podlaski Bohdan Paszkowski.

Dużą grupę gości stanowili diabetycy z Bielska Podlaskiego. Zanim zapełniły się talerze i poszły w ruch łyżki, noże i widelce - wykład o zdrowym odżywianiu się, potem medalowe dekoracje. Do sali bankietowej wkroczył wiceminister MSWiA Jarosław Zieliński, a z nim komendant wojewódzki Policji nadinsp. Daniel Kołnierowicz oraz zastępca podlaskiego komendanta wojewódzkiego Państwowej Straży Pożarnej st. bryg. Andrzej Sobolewski. Bohaterką czwartkowego spotkania była Danuta Roszkowska, organizatorka niecodziennej imprezy. Została odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi. Dekoracji dokonał wiceminister Jarosław Zieliński oraz wojewoda podlaski Bohdan Paszkowski.

W chwilę później Danuta Roszkowska odebrała puchar i dyplom za Superprodukt 2016. Tytuł taki przyznali diabetycy w VII edycji plebiscytu, zorganizowanego przez redakcję magazynu „PEN. Cukrzyca i Otyłość”. Dopiero potem zapełniły się talerze. Nie był to jednak finał czwartkowych obiadów u diabetyków, bo wszyscy czekali na gotowanie przez wybranych gości. I tak też się stało. Degustacja, dobra muzyka i wykłady stanowiły program tego niecodziennego spotkania diabetyków.


„PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF