Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z nią wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.

Zamknij






Plebiscyt - Dobre dla Diabetyka






...pełny artykuł jest na 25 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF

Czy próchnica lubi cukrzycę?


Diabetycy są bardziej narażeni na schorzenia jamy ustnej, dlatego powinni szczególnie starannie dbać o zapobieganie im poprzez prawidłowe leczenie cukrzycy, codzienną higienę i stałą opiekę stomatologa.


O zmianach chorobowych, które mogą pojawiać się w jamie ustnej w związku z cukrzycą, powinni wiedzieć nie tylko lekarze - diabetolodzy, stomatolodzy, lekarze rodzinni - ale też, przynajmniej w ogólnym zakresie, sami pacjenci, których problem ten dotyczy. Najważniejsze, by mieli świadomość, potwierdzaną w praktyce, że w prawidłowo leczonej cukrzycy zmiany w jamie ustnej przebiegają znacznie łagodniej lub nawet nie odbiegają znacząco od stanu jamy ustnej u osób bez cukrzycy. Powinni też dbać o częstsze, regularne wizyty u stomatologa. Dawniej w nieleczonej cukrzycy, zanim odkryto i zaczęto stosować insulinę, objawy w jamie ustnej diabetyka występowały często i z dużym nasileniem. Należały do nich: duża suchość w ustach, żywoczerwona błona śluzowa jamy ustnej, pokryta zaschniętymi pasmami śluzu, postępująca próchnica zębów, zaawansowane zmiany zapalnozanikowe przyzębia z martwiczym uszkodzeniem wyrostków zębodołowych i obfitym wyciekiem ropnym. Często pojawiały się również zmiany zapalne o podłożu grzybiczym. 

Czy próchnica lubi cukrzycę? 

Większość badań pokazuje wyższe wskaźniki próchnicy u cukrzyków w porównaniu do populacji zdrowej, ale w niektórych nie odnotowano różnic i stwierdzono nawet mniejszą intensywność próchnicy u diabetyków. Część specjalistów dostrzega u pacjentów ze słabo kontrolowaną cukrzycą wyższy wskaźnik PUW (liczba zębów z próchnicą, ubytkami, wypełnieniami), natomiast im dłuższy był okres wyrównania poziomu glukozy we krwi, tym nasilenie próchnicy było mniejsze. Przeważa pogląd, że głównym czynnikiem wywołującym próchnicę jest zmniejszone wydzielanie śliny, a także jej większa gęstość i obniżone Ph (w kierunku kwaśności) w porównaniu z osobami zdrowymi. Próchnica nasila się u pacjentów z wysokim stężeniem HbA1 (hemoglobiny glikozylowej) – powyżej 13 proc. Próchnica atakuje zwłaszcza przy długotrwałym wzroście poziomu hemoglobiny, powodującym hiperglikemię. 

Mniej śliny – uczucie suchości 

...


...pełny artykuł jest na 25 stronie „PEN. Cukrzyca i Otyłość” w wersji PDF